Lemonade Mouth

René (MrManiak)

Disney Channel is goed in het maken van series. Je kan zeggen wat je wilt, maar de meeste series die ze maken scoren veel kijkcijfers in zowel Amerika als daarbuiten. Eens in de zoveel tijd produceert de zender een film met een verzameling van de kinder- en tienersterren uit de collectie Disney-series. Deze keer is het een combinatie van acteurs uit onder andere Good Luck Charlie en Zeke and Luther plus de muzikaliteit van Victorious. Maak kennis met Lemonade Mouth.

Lemonade Mouth

In Lemonade Mouth vertelt Olivia in vertelvorm het verhaal van de gelijknamige band. Helemaal aan het begin van de film maken we door middel van een flashback kennis met zangeres Olivia (Bridget Mendler), gitariste Stella (Hayley Kiyoko), toetsenist Wendell (Adam Hicks), drummer Charles (Blake Michael) en violiste/celliste/bassiste Mohini (Naomi Scott). De leden van de nog te vormen band ontmoeten elkaar na een zeer chaotische ochtend in het nablijflokaal, diep verborgen in de kelder van de Mesa High School. Alle studentenclubjes en -verenigingen zitten op deze koude, lekke verdieping, alleen maar omdat directeur Brenigan een enorme hekel heeft aan de gezelligheid.

Tijdens het opruimen van het nablijflokaal ontdekken de studenten dat ze, hoe uniek ze individueel ook zijn, samen een bijzondere band hebben: muziek. Wat begint als een losbandige uitspatting in de strafruimte ontpopt zich tot een revolutie binnen en buiten de hogeschool. Lemonade Mouth is geboren.

Muzikale formule

Lemonade Mouth volgt keurig de formule van een Disney Channel-film. Een groep vrienden doet iets geks of maken iets onverwachts mee, laten zich horen, gaan mee met de vibe, ondervinden een tegenslag, gaan er dan voor 150 procent voor en alles komt goed. Hoewel deze Disney-formule niet altijd even succesvol uit de verf komt weet deze film de format te gebruiken en er zelfs licht vanaf te wijken.

Wat ook typisch Disney is, is moraal. De ontwikkeling van deze film focust zich op zelfontwikkeling en vooral eerlijkheid. Gelukkig worden deze moralen niet door de strot geduwd maar gaandeweg worden ze voor elke kijker wel duidelijk.

Een film over een band heeft natuurlijk ook muziek. Deze wordt gemaakt door de vijf acteurs zelf. Iedereen kan zingen of rappen en de meesten bespelen een instrument. Hoewel de tracks erg poppy zijn, is er weinig op aan te merken. De teksten kloppen goed in de context van een bepaalde scène, muzikaal is het niet te moeilijk of makkelijk en het voelt goed. Zowel in de muziek als op het scherm is te horen en zien dat de chemie goed is.

Lemonade Mouth

Is Lemonade Mouth voorspelbaar? Ja. Weet je hoe de film gaat eindigen? Misschien. Maakt dit de film saai of vervelend? Nee. In tegenstelling tot veel van de series op Disney Channel spelen de acteurs nu meer een serieuze dan een flauwe uitvergroting van een typerend karakter. Emoties en achtergronden worden duidelijk in beeld gebracht en je leeft met alle vijf de bandleden mee tijdens het langzaam opkomende succes.

De film is beschikbaar in meerdere audio-opties. Het origineel is natuurlijk Engelstalig, maar er is ook een Nederlandstalige audiotrack bijgeleverd. De nagesynchroniseerde versie klinkt alleen tenenkrommend slecht. De helft van de cast komt duidelijk uit Vlaanderen en gebruiken ook Vlaamse woorden en intonatie. Het meest storende is dat de nummers in de film wel in het Engels zijn, waardoor de stemmen van de zangers en zangeressen ineens volledig anders klinken. Misschien een apart kritiekpunt, aangezien het Nederlandstalige audiospoor een optie is en geen verplichting.

De extra's op de dvd zijn niet vreselijk bijzonder. De eerste functie is de Rock Along. De gehele film wordt afgespeeld zonder reguliere ondertiteling maar met de songtekst in beeld. Deze optie geldt voor zowel de Engelstalige versie als de Nederlandse; de nummers zijn niet nagesynchroniseerd. Er is een extra scène toegevoegd maar deze heeft naast de track Highwire zeer weinig toegevoegde waarde. De band zit bij een talkshow, worden saai geïnterviewd en treden op. Verder zijn er nog trailers te zien voor Disney-films en -series en een aanprijzing voor Disney 3D met Timon en Pumbaa.

Al met al is Lemonade Mouth een typische Disney-film met een feelgoodkarakter. Luchtig, muzikaal en vrolijk, een heerlijke film voor tijdens de koude herfstdagen.