Mercury Hg

WesleyB (Wesley Akkerman)

Gespeeld op de Xbox 360, ook verkrijgbaar op de PlayStation 3

Zes jaar geleden verscheen Mercury voor het eerst op de PSP en was meteen een doorslaand succes. Nu, vier jaar na de gereviseerde versie, brengt Ignition Entertainment een high definition-variant uit. Geheel met zijn eigen smoel?

Mercury Hg is een plezierig puzzelspel waar je een klodder kwik door zestig levels heen manoeuvreert. Onderweg verzamel je andere elementen uit de natuurkunde terwijl je de tijd in de gaten houdt om zo veel mogelijk punten binnen te harken. Hoe sneller, hoe beter; dat blijft de gouden regel. Dat wordt je niet gemakkelijk gemaakt, want je moet ervoor waken geen druppel kwik onderweg te verliezen en je moet het einde van het level zien te behalen. Geen makkelijke, maar wel een zeer verslavende klus.

Je bestuurt het kwik niet direct, maar beweegt in plaats daarvan de ondergrond. Dat is kenmerkend voor de Mercury-serie, maar hebben we ook eerder gezien met Sega’s Super Monkey Ball-games en verschillende behendigheidsspellen op de Wii, zoals Kororinpa van Hudson. Mercury Hg valt precies in de lijn der verwachting met zijn gameplay. De besturing werkt soepel, ook al is het een stap terug ten opzichte van de Wii Remote, de levels zijn uitdagend en meerdere keren te doorspelen. Dankzij de online leaderboards en te downloaden ghosts van andere spelers blijf je ook nog een tijdje hangen in deze Xbox Live- en PSN-game.

Om het spel een beetje kleur te geven is er de mogelijkheid om het kwik van kleur te laten veranderen. Dat is nodig om bepaalde stukken van een level te kunnen betreden. Wanneer je echt voor de tijd gaat – een logisch gevolg van de geboden uitdaging – dan merk je dat je van tevoren met een plan moet komen om de beste tijd erin te knallen. Dat lukt alleen wanneer je keihard faalt en leert, opdat het de volgende keer beter gaat. Die herspeelbaarheid zit hem dan ook in die tijduitdaging. Heb je daar niets mee, dan is er nog genoeg te doen. Maar het leukste is echt om binnen de vooraf bepaalde en vaststaande secondes te blijven.

Een ander goed gevonden gameplayelement is het splitsen van het kwik. Mettertijd kom je scherpe hoeken en driehoekvormige bewegende objecten tegen die je kwik in twee of zelfs meerdere klodders opdelen. Met het opgesplitste kwik moet je met dezelfde beweging een kant op en soms is het mogelijk om één gedeelte vast te zetten tegen de muur. Die klodders krijg je weer bij elkaar door op A te drukken, maar dat gaat dan ten koste van je tijd. Strategie is hier het sleutelwoord; als het kwik in een bepaald level door midden gaat, dan is er ook weer een weg terug. Aan jou de taak die te vinden. En zo zijn er nog meer obstakels te overwinnen.

Mercury Hg is de eerste Mercury-titel die in HD te spelen is. De kleuren spatten van het scherm af, vooral in de levels waar de grond meedanst op het ritme van de (geïmporteerde) muziek. Het is echt fantastisch om te zien. Een storend element zijn de bewegende blokken op de achtergrond, die leiden enorm af. De muziek is lekker opzwepend en past bij de sfeer die het puzzelspel uitademt. Dat de game soms opeens zo’n gigantische framedrop heeft dat je het level opnieuw moet opstarten is echter een gigantische doorn in het oog, hoe leuk het ook allemaal is en eruitziet.

Ondanks die vervelende framedrop is Mercury Hg een leuk en enorm verslavend puzzel- en behendigheidsspel geworden. Voor die 4,99 euro dat het spel kost kun je je echt geen bult vallen. De game bevat veel levels en gameplayelementen en heeft een stap gemaakt richting online gameplay. Daarnaast zitten er nog een hoop vrij te spelen en extra moeilijke levels in met afwijkende doelen én is er downloadable content op komst. Mercury Hg is een gigantisch heerlijke arcade-titel met een prettig eigen smoelwerk.

Pluspunten
Minpunten
Cijfer
+ Besturing
- Framedrops  
8.0
+ Veel gameplay en modes  
- Bewegende achtergrond 
+ Eigen muziek