Boek: Debby Kowsoleea - Madzy

Erik (Bomenverzameling)

Madzy Heuerts is een meisje van zestien. Ze is vernoemd naar een personage uit De Roos van Dekama, geschreven in de negentiende eeuw door Jacob van Lennep. Madzy is helemaal niet blij met die naam en noemt de schrijver ook "knar". Het is een opstandig meisje en heeft constant ruzie met haar ouders, die ook enorm verschillen in de opvatting van het opvoeden. Ook haar broer Stef en Madzy zijn water en vuur.

Madzy

Debby Kowsoleea volgde een opleiding aan de Amsterdamse Theaterschool. Na jarenlang als danseres en actrice bij verschillende theatergezelschappen te hebben gewerkt, raakte ze in de journalistiek verzeild. Ze werkt(e) als nieuwslezer bij onder meer de NOS, RTL Nieuws en BNR Nieuwsradio. Madzy is haar eerste roman.

Wanneer Madzy thuiskomt met haar kerstrapport met veel enen, tweeën en drieën, is de maat vooral bij haar moeder vol. Ze krijgt tijdensde kerstvakantie huisarrest en tot overmaat van ramp krijgt ze bijles van iemand die ze niet kent. Voor de eerste ontmoeting kleedt Madzy zich overdreven slonzig om de indruk te wekken dat ze er totaal geen zin in heeft. Tot het moment dat Frederik haar kamer binnenkomt voor de bijles. Vanaf dat moment wordt alles anders in huis...

De uitgever heeft het boek omschreven als een geestige en eigenwijze feelgoodroman en daar kan ik me erg in vinden. Het is simpel geschreven en leest lekker weg met de nodige lachmomenten erin.

Schrijfster

Op en lekker luchtige manier wordt de lezer meegenomen in het wereldje van Madzy. Op een leuke, ietwat typisch puberale manier, wordt er vanuit het perspectief van Madzy verteld wat er allemaal gaande is in het hoofd van Madzy en wat er speelt in huize Heuerts.

Het boek is wel voor alle leeftijden geschikt, maar ik denk dat dit boek vooral door de young addults gewaardeerd zal worden. Kowsoleea levert dus hier een prima debuutroman af. Niet iedereen zal er waarschijnlijk even positief over zijn. Het is wel het type roman waar je van moet houden. Gewoon lekker vermakelijk .

Dit boek is een positieve verrassing. Men mag zich verheugen op meer boeken van Kowsoleea