X-Men: First Class

Peter Breuls

Na de eerste trilogie van films leek het even voorbij met de X-Men-hype. Plannen over een reeks aan Origins-films leverden uiteindelijk slechts één film op, en wel over het meest populaire karakter uit de filmserie: Wolverine. Juist hij ontbreekt in de vijfde film, die de X-Men-geschiedenis terugbrengt naar het begin en laat zien hoe Charles Xavier en Erik Lensherr elkaar leren kennen, wat hun conflicten zijn en hoe ze uiteindelijk ieder hun eigen weg gaan.

X-Men: First Class is een zorgvuldig verteld verhaal van de makers van de eerste vier films, die tijdens het maken van X2 het idee kregen voor een verhaal waarin jongere versies van de mutanten te zien zijn. Pas nadat de producers de comic X-Men: First Class lazen kreeg dit meer vorm en in 2010 werd onder leiding van Matthew Vaughn, die eerder al bijna betrokken was bij X-Men: The Last Stand, een nieuwe cast samengesteld. Deze cast slaagt erin een geloofwaardige groep mensen neer te zetten, die hun plek lijken te hebben gevonden als de CIA mutanten verzamelt onder leiding van Xavier en Lensherr.

Gezet tegen de Cubaanse raketcrisis in de jaren '60 en gestileerd naar het voorbeeld van Bondfilms uit die periode zien we een reboot van de franchise die bouwt op en verwijst naar wat we kennen uit de eerdere films, maar zich niet laat beperken tot de daarin vastgestelde continuïteit. Het resultaat is een boeiende, evenwichtige en stijlvolle film waarin actie en drama elkaar niet in de weg zitten. Een nieuwe toon is gezet en de weg is vrij voor het vertellen van meer verhalen over Professor X en zijn X-Men.

X-Men: First Class is verkrijgbaar op dvd en Blu-Ray, waarbij laatstgenoemde ook een dvd in de verpakking bevat. Het is ook de Blu-Ray die rijkelijk is voorzien van extra's, namelijk:

Children of the Atom: een reeks featurettes over het maken van de film. Verteld wordt door producers, regisseur, schrijvers en andere crewleden hoe men tot het vormen van de film is gekomen qua verhaal, casting, kostuums, set design, visual effects en muziek. Elke featurette is ook los te bekijken en het item Band of Brothers is ook aanwezig op de dvd.

Cerebro: Mutant Tracker: een interactieve interface à la Cerebro uit de film, waarin je personages uit alle vijf X-Men-films kunt zoeken en bekijken. Per mutant is een compilatie van beelden uit alle films te zien, samen met een beschrijving.

Live Extra's: hierin bevinden zich twee extra's die gebruik maken van het internet. Onder de naam What's New zit een koppeling met de distributeur, die informatie ophaalt over andere films en daar featurettes van kan laten zien. Helaas zijn enkele onderdelen "not in your country" beschikbaar, waardoor hier niet alles uit gehaald kan worden. Leuker is de Live Lookup die je tijdens de film aan kunt zetten. De interface hiervan toont alle acteurs uit de huidige scène of de gehele film en geeft je de mogelijkheid deze via IMDb op te zoeken. Kijkers die geen smartphone met IMDb-app bij de hand hebben kunnen zo alsnog even opzoeken "wie dat ook alweer is" als ze een bekende acteur zien.

Ook kun je de film bekijken met alleen de originele score van Henry Jackman. Alle geluiden en dialoog ontbreken en alleen de muziek is hoorbaar. Interessant voor als je Magneto's krachtige thema wil horen met de scènes als videoclip, of de film wil beleven op een andere manier.

Tot slot is er een reeks verwijderde scènes. Dit is de enige andere extra die ook op de verder nogal karige dvd te vinden is. Te zien zijn scènes die de film niet gehaald hebben en shots die zijn weggelaten uit scènes die het wel gehaald hebben. Goed voor een kwartiertje vermaak.

Al met al is de Blu-Ray gemaakt met de fans van de X-Men-filmserie in het achterhoofd; leuke extra's en natuurlijk een prachtige HD-kwaliteit film.