Circumstance

Marco (Marco-van-Hoof)

Teheran, Iran. Heden. Tieners Atafeh (Nikohl Boosheri) en Shireen (Sarah Kazemy) zijn hartsvriendinnen. Behalve een vriendschappelijke band is er ook seksuele aantrekkingskracht tussen de twee. Langzaamaan beginnen ze daar uitdrukking aan te geven. Iets wat in Iran als een zonde wordt beschouwd en verboden is. Daar komt bij dat Atafehs broer Mehran (Reza Sixo Safai) na te zijn teruggekeerd uit een afkickkliniek voor de moraalpolitie gaat werken. Alsof dat nog niet genoeg ellende is voor de meisjes, staat er ook nog een gedwongen huwelijk op stapel. Atafeh en Shireen dromen van een beter en gelukkiger leven, maar of ze deze dromen om kunnen zetten in realiteit...

Circumstance - Poster

Het zal weinigen verbazen dat het leven van een modern, Iraans, lesbisch meisje niet over rozen gaat. Volgens het drama Circumstance gaat het over ellende en vooral het hebben van een dubbelleven. Zo moeten Atafeh en Shireen – ondanks het feit dat Atafehs ouders seculier zijn - constant schipperen tussen een liberale en een uiterst traditionele levensstijl. Behalve de paar scènes waarin de ontluikende liefde tussen hen heel teder getoond wordt, is het moment dat een gearrangeerde, eventuele huwelijkspartner van Shireen langskomt hiervan een treffend voorbeeld. Terwijl ze vlak daarvoor nog speels met blote benen staat te swingen en te zingen, moet ze een minuut later gesluierd thee serveren voor een man die haar echtgenoot wil worden.

Circumstance - School

Het schizofrene van de manier van leven wordt ook getoond doordat er af en toe zwart-wit-beelden van bewakingscamera’s in beeld komen. De boodschap is duidelijk: De moraalpolitie (maar ook de gelovige gemeenschap zelf) houdt alles in de gaten en tolereert niets. Dat een illegaal feestje wordt verstoord door deze mannen zal weinigen verbazen, maar dat er ook gecontroleerd wordt op de maagdelijkheid van Atafeh waar vervolgens haar vader op aan wordt gesproken, is andere koek. Maar het meest schrijnende zit, zoals wel vaker, in de kleine dingen. Als Atafeh met haar broer, ouders en Shireen gezellig een dagje op het strand is, gaan vader en zoon zwemmen. Atafeh kan niet mee, maar vader heeft hoop: “Ooit zullen we samen kunnen zwemmen.”

Circumstance - Lief

Er zitten een paar zeer geestige momenten in Circumstance als Atafeh, Shireen en twee vrienden films willen nasynchroniseren en de soundtrack is hip te noemen, maar deze aspecten dienen vooral als contrast voor het onvrije, onderdrukte leven van de jongeren dat deze dappere film aan de wereld wil laten zien. Behalve een sterke en soms schrijnende film, is Circumstance dan ook - spijtig genoeg - vooral een nodige film.