CD: Lenny Keylard - Jah is the Remedy, Love is the Cure

Jeroen (JRmusic)

Hij was misschien wel de grootste verrassing van het eerste seizoen van The Voice Of Holland: Lenny Keylard. Een rustige, wazige jongen van 23 uit Zaandam met een rastakapsel. Vanaf de eerste ontmoeting blijkt al dat Keylard een bijzonder talent is. Een talent met één missie: het zingen van reggaeliedjes. Met die doelstelling weet Lenny het ver te schoppen in het team van Roel van Velzen. Met onder andere de gedoodverfde winnaar in de persoon van Ben Saunders als directe concurrent in het team van Van Velzen staat Lenny knap zijn mannetje en weet hij zich tot de laatste acht kandidaten van het programma te zingen. 8Ball Music, het label dat op alle The Voice-deelnemers een eerste optie had, besloot om de in de zorg werkende Lenny een contract aan te bieden. Jah is the Remedy, Love is the Cure is het resultaat.

Lenny

De albumtitel zegt eigenlijk al genoeg. Deze jongeman is in het verkeerde land geboren. Lenny ademt reggae en dit heeft als gevolg dat zijn accent erg puur en absoluut niet geïmiteerd klinkt. Op 'Feels like home' blijkt direct welke kant van de reggaemuziek Lenny gekozen heeft. Geen experimentele reggae met invloeden van hiphop, jazz en soul, maar zonnige en lome reggae à la Bob Marlay and the Wailers, UB40 en Beef. Al is het grote verschil met reggaemeester Marley dat Keylard de politieke en maatschappelijke kritiek schuwt. Lenny wil puur genieten en vrolijk klinkende liedjes maken. Die doelstelling is misschien niet heel spannend, maar Lenny weet er wel met vlag en wimpel voor te slagen. Niet alleen 'Feels like home', maar ook 'Keep the light up', dat in het begin erg veel lijkt op UB40's 'Can't help falling in love', en Night 'n Day slaan goed aan

lenny2

Een groot minpunt aan de cd is de beperkte variatie aan inspiratiebronnen en de daardoor eenvoudige en pretentieloze teksten van Keylard. De muziek is goed en sterk, maar de teksten en titels, 'Rasta is real', 'When the war is over', zijn saai en kinderlijk. Vreemd genoeg lijkt het een beetje af te doen aan de natuurlijke beleving van de reggaemuziek. Lenny's 'Rasta is real' klinkt te geforceerd en is te eenvoudig. Gelukkig maken de twee laatste nummers veel goed. 'When you need love' gebruikt de melodielijn van de enorme hit 'MMMBop' van de Hansons. Het is een erg sterk nummer dat balanceert op de grens tussen jatwerk en eigen inspiratie. Het is een trucje dat Keylard overigens wel vaker uithaalt zonder dat het stoort. Integendeel, het geeft de songs een herkenbaar referentiekader. Een nummer waarover geen twijfel bestaat of het een cover is, is 'Baby get higher' van Lenny's coach Van Velzen. Het nummer werd gedurende de liveshows een grote hit. Lenny heeft het nummer op geheel eigen wijze bewerkt en de schelle kreet "Baby get highaaaa" klinkt heerlijk en blijft dagen in je hoofd zitten.

Met Jah is the Remedy, Love is the Cure heeft Lenny Keylard een leuk album gemaakt. Niet meer, niet minder. De plaat bevat 10 (plus een remix) fijne liedjes. Echter, het album mist vernieuwing, diepgang en met name lef. Wil Lenny het publiek blijven boeien dat moet hij zijn muzikale horizon zeker gaan verbreden. Hopelijk krijgt hij daartoe de mogelijkheid.