DVD: Loft

Tim

Architect Matthias (Barry Atsma) heeft een appartementencomplex ontworpen aan het water en besluit het bovenste appartement zelf te houden. Als cadeau voor zijn vier vrienden besluit hij de boel om te bouwen tot een waar vrijgezellennest. Hij deelt de vier sleutels uit en de vrienden accepteren deze na enig aarzelen. Het spel kan beginnen; de mannen gaan beginnen met het leven waar ze al jaren van dromen. De vriendengroep bestaat uit Matthias, psycholoog Bart (Fedja van Huêt), sukkelige Tom (Gijs Naber), grappenmaker Willem (Jeroen van Koeningsbrugge) en druktemaker Tom (Chico Kenzari). De mannen leiden totaal geen leven waarin vreemdgaan zou passen, ze hebben eigenlijk allemaal een goed huwelijk. Toch duiken de mannen in dit avontuur en gaan lekker van God los.

Loft screenshot

De schrik slaat de jongens om het hart als ze op een ochtend een lijk vinden in het bed in de loft. Niemand kent de vrouw, weet waar ze vandaan komt of hoe ze daar terecht gekomen is. Ze proberen uit te zoeken wat er gebeurd is en trommelen iedereen op naar de loft te komen. Al snel beschuldigt iedereen elkaar en gaan ze elkaar wantrouwen. De wegen van ieder lid van de club worden nageplozen en op die manier wordt geprobeerd de dader te vinden. 

Loft screenshot

Loft heeft een fantastisch verhaal waarin je eigenlijk constant bezig bent puzzelstukjes in elkaar te leggen. Wie zal het gedaan hebben, wie is die vrouw die daar ligt? Vragen die je continu bezighouden tijdens het kijken van de film. Dat is ook direct de kracht van de film; het verhaal. De acteurs zijn goed gecast, Barry Atsma als knappe, succesvolle architect doet het erg goed. Ook de rustige Fedja van Huêt doet het prima als psycholoog. Aan Jeroen van Koningsbrugge moet je even wennen. Hij is natuurlijk de nationale grappenmaker en dat zie je in het begin steeds terugkomen. Hij is de dronkenlap van de vrienden en dat trucje van de dronken man doet hij prima, toch moet je wennen aan hem als serieus acteur. De rest van de cast is goed gekozen, de vrouwen zijn sterk en laten zich niet naar de achtergrond drukken.

Als je deze versie van Loft kijkt, moet je eigenlijk ook het origineel zien of gezien hebben. Het is een prima film, maar de Vlaamse versie is en blijft sterker. De personages komen geloofwaardiger over en de spanning ligt hoger. Desondanks heeft de film veel bezoekers getrokken en komt er zelfs een Amerikaanse versie. Gelukkig gaat de regisseur van de Vlaamse Loft - Erik van Looy - daaraan meewerken. 

Extra's

Op de dvd die FOK! kreeg om te bekijken, staat slechts een drietal extra's. De gebruikelijke trailer is niets meer of minder dan een reclamefilmpje, de videoclip van de titelsong van Scouting for Girls is wel aardig, maar de making of slaat pas echt spijkers met koppen. Het is leuk om te zien hoe de acteurs en de rest van de crew bezig geweest zijn met de film, die opgenomen werd ten tijde van het WK in Zuid-Afrika. Je ziet hoeveel lol iedereen op de set heeft en hoe een Nederlandse film tot stand komt. Een leuke extra die zeker de moeite waard is te bekijken. Het vreemde is eigenlijk dat met geen woord gerept wordt over het Vlaamse origineel.