The Sims 3D

Pheno

Exclusief voor Nintendo 3DS

Header

Op elk platform is wel een The Sims 3-spel te vinden. Met de lancering van de Nintendo 3DS is het dan ook geen verrassing dat The Sims 3D uitkomt. Is het een aanwinst in The Sims 3-familie of moeten we ons echte leven maar weer oppakken na het spelen van dit spel?

Live your life
In The Sims maak je een eigen virtuele persoon en begeleid je hem of haar in zijn dagelijkse virtuele leven. Je let op zijn hygiëne, zijn huishoudelijke taken, maar ook zijn vrijetijdsbesteding en carrière. Je laat je Sim 's ochtends douchen en ontbijten, op tijd naar het werk gaan, en als je Sim weer thuiskomt laat je hem of haar zijn vaardigheden verbeteren, sociaal doen met andere bewoners van het dorp en natuurlijk op tijd naar bed gaan. In plaats van ze zo gelukkig mogelijk te maken kun je ze ook laten lijden door ze allerlei rampspoed te laten overkomen. Voor ieder wat wils dus en met dit concept is de serie juist populair geworden. Met The Sims 3D kunnen we dit alles nu ook op de nieuwe handheld gaan doen.

The Sims 3DThe Sims 3D

Het creëren van je personage is niet zo uitgebreid. In de handleiding staat dat er gebruik kan worden gemaakt van de camera in de 3DS dus vol verwachting probeer je die optie uit. Er komt een foto naast het virtuele gezicht en zo kun je proberen jouw gezicht na te bootsen. Er is geen poging van het spel zelf om het gezicht na te bootsen, of als het er wel was, dan viel het niet op, want een bril herkent het dan niet eens. Als je het na probeert te bootsen kom je veel beperkingen tegen, bijvoorbeeld dat er maar zes kapsels beschikbaar zijn om te proberen jezelf te digitaliseren in het spel. Je kunt wel het gehele uiterlijk aanpassen aan vrije tijd, werk, nacht en sportieve tijden. Dus je kunt hetzelfde personage als neger laten sporten en als blanke naar bed laten gaan. Een beetje apart, dat wel. Gelukkig is het (ver)bouwen van je huis wel wat uitgebreider, daar heeft de ontwikkelstudio wel veel tijd in gestoken. Je kunt je huis bouwen en inrichten zoals jij wilt en zelfs je tuin kun je flink aanpakken.

Uiterlijk is ook niet alles
Grafisch stelt het spel ernstig teleur. Je verwacht juist veel gebruik van de 3D-functies van de Nintendo 3DS, maar die zijn eigenlijk niet bestaand. Je Sim springt iets uit het scherm met de 3D-schuif open, maar de naaste omgeving is kaal, kartelig en af en toe drijft er een lamp of ander meubelstuk midden in je beeld. Het spel probeert dan de muur tussen jou en de Sim weg te halen, maar vergeet dat er ook dingen aan de muur kunnen hangen. Op je touchscreen is het ook niet veel beter. Daar kijk je topdown op je Sim en zijn omgeving, maar het scrollt verschrikkelijk traag. Als je de tijd wat vooruitspoelt kun je jouw personage niet meer volgen en heb je de pauzeknop nodig om je Sim te kunnen aanraken om hem weer nieuwe acties te laten doen.

The Sims 3DThe Sims 3D

Over de besturing is ook meer aan te merken. De interface is erg krap en de knopjes zijn vrij klein, waardoor je nog wel eens per ongeluk op de verkeerde knop tikt, als je bijvoorbeeld in de bus zit. Erg frustrerend allemaal. Gelukkig zijn er wel tips en is er ook een optionele tutorial om de knopjes uit te leggen. Het spel is volledig in het Nederlands te spelen, zodat mensen die de taal niet geheel machtig zijn toch begrijpen wat er gedaan moet worden om je Sim blij te maken. De karmapunten zijn terug en maken gebruik van de 3DS-functies. Met karmapunten kun je bonussen krijgen in het spel. Om bijvoorbeeld karma in te ruilen voor geld, schud je de 3DS, zodat er geldzakken uit de lucht vallen, maar schud niet te hard, want anders komt er een aardbeving. Leuk bedacht, en je vraagt je af waarom ze dat soort functies wel gebruiken, maar de interface op het touchscreen eigenlijk matig in elkaar gezet hebben.

Het innerlijk is belangrijk
In The Sims 3 voor consoles en pc zie je zes moodlets, wensiconen, die uitbeelden wat je Sim allemaal voelt en wil. Dit zit ook in deze handheldversie, maar omdat het scherm een stuk kleiner is, zie je er maar drie. Er is wel een scrollbar om er meer te zien, maar je moet er dan wel aan denken om deze te gebruiken en aan drie gevoelens zit je al snel. Die gevoelens komen namelijk wel heel snel op. Je hebt snel het idee dat je The Sims 1 weer aan het spelen bent, waarin je eigenlijk alleen maar bezig bent met de basisbehoeften. Om nu vaardigheden te trainen zul je elke ingame-dag een heel klein stukje gitaar of boek moeten lezen, want na een minuutje of wat moet je Sim weer eten, uitrusten of naar de wc. Daardoor schiet het allemaal niet op en heb je het idee dat je een een heel langzaam progressie boekt. Koken hoeft toch geen uur of twee te duren?

The Sims 3D The Sims 3D

Party time!
Vind je toch de tijd, dan kun je uitgaan in de twee gebieden die beschikbaar zijn: het park of het winkelcentrum. Daar kun je jouw personage de meeste gebouwen in laten gaan met een opdracht, maar je gaat dus niet met de camera naar binnen. Dat kan wel in drie gebouwen: de bibliotheek, het museum en de sportschool. Op zich leuk, maar waarom zo weinig gebouwen die ook daadwerkelijk toegankelijk zijn? De supermarkt, de boekhandel of de discotheek zijn plekken waar jouw Sim ook prima kan socializen, maar het mag dus niet op die manier. Een rare fout is ook dat de tijd bij jouw huis stilstaat, want als je terugkomt van het uitgaan, dan is het net zo laat als dat je vertrok.

Met Streetpass kun je in The Sims 3D, je Sim uitwisselen met andere spelers. Je kunt ontvangen Sims bekijken, verwijderen en uitnodigen om in je stadje te komen. Multiplayer in The Sims is natuurlijk wat lastig, maar juist met de communicatie-opties hadden we stiekem wel gehoopt op een chatfunctie of in ieder geval meer dan nu.

Dat gevoel is er eigenlijk bij heel dit spel. Het lijkt alsof EA wel heel graag The Sims 3D bij lancering van de Nintendo 3DS in de winkelschappen moest hebben. Het spel is niet bizar slecht, en als je de tijd hebt en neemt kun je een prima leventje opbouwen. Het is alleen een te erge uitgeklede versie zonder echt noemenswaardige vernieuwingen, die je wel verwacht bij de functies van een handheld als de Nintendo 3DS. Grafisch is het echt heel matig, bijna beschamend dat men zo met de grafische kracht van de 3DS omgaat. Dat het veel beter kan laten andere spellen al zien. Alles lijkt net niet goed uitgewerkt, en een spel hoort ontspannend te werken, niet frustrerend. Jammer, maar ik start mijn mac-versie weer op.

Pluspunten
Minpunten
Cijfer
+ Uitgebreide bouweditor 
- Interface 
4

- Grafisch erg matig 

- Geen uitgebreid gebruik van 3DS-functies