Blu-Ray: RED

Martijn (PartyAnimal87)

Het leven van een gepensioneerde CIA-agent is behoorlijk saai. Geen geheime missies, moordaanslagen en infiltraties meer. Maar dat wil niet zeggen dat ze geen deuk in een pakje boter meer kunnen slaan! Retired Extremely Dangerous, oftewel RED. En dat met een cast bestaande uit Bruce Willis, John Malkovich en Morgan Freeman!

Zes uur 's morgens opstaan, ontbijten met vitaminepillen en vervolgens even trainen om in vorm te blijven. Het hoogtepunt is een telefoontje met Sarah (Marie-Louise Parker) van de pensioenafdeling. Nog nooit hebben ze elkaar gezien, maar telefonisch is er een duidelijke klik. Zeker als het over romans en een avocadoplant gaat. Het is een bloemlezing uit het leven van de gepensioneerde CIA-agent Frank Moses (Bruce Willis): allesbehalve spannend. Totdat een groep gemaskerde mannen zijn huis compleet aan flarden schiet en hij op de vlucht slaat om zijn vege lijf te redden.

Op zoek naar de dader(s) achter deze aanslag brengt hij een bezoekje aan Sarah in Kansas City. Samen slaan ze op vlucht voor een nieuwe groep moordcommando's en dat gaat allesbehalve vriendelijk. Niet echt een geslaagde eerste date dus. Hij brengt ook een bezoekje aan zijn oude leermeester Joe Matheson (Morgan Freeman), die terminaal ziek is en zijn laatste dagen slijt in een bejaardentehuis in New Orleans. Samen met Sarah begint een speurtocht naar aanwijzingen. Al snel komen ze er achter dat bijna alle leden van een missie naar Guatemala in 1981 stuk voor stuk uit de weg zijn geruimd. Slechts drie personen zijn nog in leven: Marvin Boggs, Gabriel Singer en Frank zelf. Boggs (John Malkovich), die na jarenlange LSD-experimenten behoorlijk is doorgedraaid, weet meer over de verblijfplaats van Singer en met hem wordt een ontmoeting geregeld. Dat loopt volledig uit de hand. Samen met Matheson en later Victoria (Helen Mirren) vormen ze een dreamteam van extreem gevaarlijke gepensioneerde CIA-agenten. Na een inbraak op het hoofdkantoor van de CIA valt alles op zijn plaats: wie de jacht op hen leidt, maar ook wie de opdracht gegeven heeft.

Grof geweld wordt daarbij niet geschuwd. Iedereen beschikt over gigantische vuurwapens, de explosies zijn grandioos en het aantal kogels onbeperkt. Volledig over-the-top dus. Dat is bij een film als The Expandables fantastisch, maar in dit verhaal komt het allemaal erg overdreven over. Het is allemaal net teveel van het goede en hier en daar zelfs voor een actiefilm onrealistisch. De vechtscène is het kantoor van de CIA is wel erg strak. Uiteraard ontbreken in deze film ook de kenmerkende korte dialogen niet. Maar goed, die heb je ook niet echt nodig in een film die draait om dood en verderf natuurlijk!

De hoofdrol mag dan voor Bruce Willis zijn, de echte ster in deze rolprent is de geweldige John Malkovich. Hij speelt zijn rol op uiterst geniale wijze. Zijn paranoïde en extreem gewelddadige manier van denken en doen is het meest vermakelijke van de hele film. Freeman, Mirren en Parker spelen voor het grootste deel hooguit een beeldvullende rol en zijn goed voor hier en daar een (poging tot een) grap. De beloofde combinatie van actie en humor komt helaas maar zeer beperkt uit de verf. Hooguit een paar keer grijnzen, meer is het niet. Als je niet teveel na wilt denken bij het kijken van een film, dan zit je met Red gebakken. Maar over het geheel gezien had er duidelijk meer in gezeten en is het ondanks de geweldige cast een tegenvaller.