Dreamcast Collection

wc-eend

leader
Gespeeld op de Xbox 360, ook voor voor de PS3 en PC beschikbaar.

De Dreamcast was helaas geen lang leven beschoren, maar volgens sommige mensen heeft SEGA’s laatste console wel een aantal klassiekers voortgebracht. SEGA komt nu met de Dreamcast Collection, met vier games op één schijfje. De vraag is alleen of dit de klassiekers zijn waar mensen op zitten te wachten.

De Dreamcast Collection bestaat uit vier games: Crazy Taxi, SEGA Bass Fishing, Sonic Adventure en als laatste Space Channel 5 Part 2. De laatst genoemde is de enige van de vier die niet in Europa is uitgekomen ten tijde van de Dreamcast zijn levensduur. Hebben deze vier titels de tand des tijds kunnen doorstaan?

Drive Like Crazy!
Crazy Taxi was een succes in de arcadehallen en toen deze uitkwam op de Dreamcast kreeg de game een heuse cult-status. De bedoeling van het spel is heel simpel: klanten oppikken, zo snel mogelijk van A naar B brengen en ondertussen zoveel mogelijk fooi verdienen.

Fooi verdien je door gekke stunts uit te halen en je als een maniak door het verkeer heen te manoeuvreren. De klanten in je taxi vinden dit helemaal geweldig en zullen je daarvoor extra geld geven. In het spel heb je verschillende race-modi. Zo kun je kiezen uit één, drie of vijf minuten races of de originele arcademodus waar je met één minuut begint en tijd moet bijverdienen.

Naast de verschillende race-modi is er ook nog de 'Crazy Box', een modus waarin je met je taxi verschillende mini-games speelt. Denk hierbij aan bowlen met je taxi, stunten of zoveel mogelijk klanten vervoeren binnen een tijdslimiet. Doordat het spel nog steeds een heerlijk arcadegevoel heeft en een goede soundtrack, is dit zeker een spel dat je gespeeld moet hebben.

CT

Hij was zóóóóóó groot!
SEGA Bass Fishing is een spel met een gemakkelijk doel: vissen, vissen en nog eens vissen. Helaas gaat het in het begin al mis. Er is namelijk geen duidelijke uitleg over wat je precies moet doen, dat mag je dus allemaal zelf uitvogelen. Gelukkig is het niet zo moeilijk en krijg je het al snel onder de knie, maar het kan wel wat irritatiemomenten opleveren.

In het spel kun je direct beginnen met vissen of meedoen aan een wedstrijd. Je moet op verschillende locaties en tijdstippen vissen vangen. Daarbij draait het niet om hoeveel vis je vangt, maar om hoe zwaar je vangst weegt.

Om de vissen te vangen heb je verschillende soorten aas nodig. Waar het een naar de bodem zal zinken om vissen die dieper zwemmen aan te trekken zal het andere meer aan de oppervlakte blijven. Hierdoor zal je je aas goed moeten kiezen om de vis te vangen die je wil. Ondanks het simpele doel van het spel is het erg vermakelijk. Af en toe heb je een leuke strijd met een vis en soms wil je die ene grote vis die je zag zwemmen echt vangen.

SBF

Op avontuur met een egel
Sonic Adventure werd in de tijd van de Dreamcast erg goed ontvangen en het is het best verkochte spel op de Dreamcast. Helaas heeft de game op één of andere manier niet de tand des tijds doorstaan want het voelt nu toch wel verouderd aan.

In het spel ben je met Sonic op vakantie, maar al snel word je verstoord. De levels van Sonic zijn erg recht door zee, je rent namelijk continu naar voren. Gelukkig speel je later wel met enkele andere karakters waar dit anders gaat.  Het verhaal wordt dunnetjes tot niet uitgelegd en al snel doe je maar gewoon wat er van je verlangd wordt. Dit gaat helaas niet zo makkelijk want de camera werkt niet echt mee, als de camera draait, draait Sonic namelijk mee. Sonic gaat in sommige stukken echter erg snel waardoor het aanpassen van de looprichting soms erg vervelend gaat. Hierdoor moet je vaak stukken opnieuw doen omdat je doodgaat door het vervelende camerasysteem.

SA

Korte rokjes in de ruimte
Space Channel 5 Part 2 gaat over ruimteverslaggeefster Ulala die een groep slechteriken bestrijdt met haar groovy dansbewegingen. De Dreamcast-versie is nooit in Europa uitgekomen, de PS2-port wel. Hou je van ritme-games en wil je wat anders dan Rock Band of Guitar Hero, dan zit je goed met deze game.

In het spel vallen schurken verschillende locaties lastig. Door hun dansbewegingen raken mensen in een soort trance en jij als Ulala moet diezelfde bewegingen uitvoeren om de mensen te redden en de schurken te verslaan.

Het kopiëren van bewegingen is erg gemakkelijk. Je gebruikt namelijk de vier richtingstoetsen en twee actieknoppen. De vijand doet het voor en jij moet het op de maat van een funky soundtrack goed nadoen. In het begin gaat dit snel en gemakkelijk maar hoe verder je komt hoe uitdagender het spel wordt. Het ritme en de bewegingen zullen sneller gaan en daarnaast zal je ook meer bewegingen moet maken. Mis je vijf keer een beweging dan zal je weer aan het begin van de dans beginnen.

SC5P2

Conclusie
Apart van de vier games zelf is het wisselen van games erg omslachtig, je moet namelijk helemaal terug naar het dashboard om vervolgens het spel weer opnieuw te starten. Daarnaast doet het hoofdmenu erg goedkoop aan door de lage kwaliteit logo's die geknipt en geplakt lijken te zijn.

Had SEGA iets meer tijd gestoken in het oppoetsen van de games en kleine dingen te verbeteren had het zeker meer mensen getrokken. Nu is deze schijf eigenlijk alleen aan te raden voor mensen die echt dolgraag de vier games nog een keer willen spelen en geen moeite hebben met de verouderde graphics en technieken.

Momenteel zijn Crazy Taxi en Sonic Adventure al te downloaden via XBLA en het PSN. SEGA Bass Fishing en Space Channel 5 Part 2 zullen binnenkort als download beschikbaar zijn op deze twee diensten. Via Steam zijn alle vier de games individueel of als verzameling aan te schaffen.

Pluspunten
Minpunten
Cijfer
+ Crazy taxi
- Alleen voor liefhebber
6,5
+ Space Channel 5 part 2
- Goedkoop, omslachtig menu