Boek: Harry Dolan - Slechte dingen gebeuren

Wouter Kursten (Magneet)

Het klinkt als een slechte doktersroman. De kaft ziet eruit als een slechte doktersroman. Is het dan ook een slechte doktersroman? Als je het aan de schrijver zou vragen dan zou Harry Dolan natuurlijk negatief antwoorden op deze vraag over Slechte dingen gebeuren. Ook volgens zijn website vinden alle grote schrijvers hem een toptalent. Zou hij echt zo goed zijn of valt zijn debuutroman toch tegen?

Slechte dingen gebeuren gaat over David Loogan, hij probeert te ontsnappen aan een gewelddadig verleden. In het universiteitsstadje Ann Arbor probeert hij een nieuw leven op te bouwen. Daar raakt hij bevriend met de uitgever en eindredacteur van het misdaadmagazine Gray Streets, Tom Kristoll. Dit resulteert zelfs in een affaire met diens vrouw Laura. Ook gaat hij werken als redacteur voor het magazine.

Op een dag gaat alles mis voor Loogan; er worden meerdere moorden gepleegd en overal lijkt hij de schuldige wel eens te kunnen zijn. Zelf is hij natuurlijk overtuigd van zijn onschuld. Ook rechercheur Elisabeth Waishkey denkt dat, maar het ziet er slechter en slechter uit voor Loogan. Hij vlucht en probeert als een echte misdaadauteur zelf de misdaden op te lossen.

Voor een boek met zoveel positieve commentaren had ik heel wat meer verwacht dan ik uiteindelijk kreeg. De karakters zijn overal vrij behoorlijk uitgewerkt, maar toch had ik regelmatig het idee iets te missen. Het hele verloop van de verhaallijnen zouden zo uit één van de voornoemde doktersromans kunnen komen. Geen enkel stukje is echt origineel en het lijkt een bijeengeraapte verzameling te zijn van Dolan’s favoriete misdaadromans.

De spanningsopbouw in het boek is vrij minimaal. Als er al naar een climax toegewerkt wordt is deze maar minimaal en binnen no-time over. Regelmatig wordt er te veel van de hak op de tak gesprongen. Ik kan dus ook de positieve commentaren niet echt plaatsen. Misschien dat er in het vertalen van Engels naar Nederlands toch teveel van de essentie van het verhaal weggevallen is. De naam van het boek slaat dus helaas niet alleen op de inhoud, maar ook op het boek zelf.