DVD: Jersey Shore - Seizoen 1

Joost Melis (Pink_Floyd)

Oh Oh Cherso werd hier in ons land vorig jaar redelijk populair. Maar dit is niets in vergelijking met de hitshow Jersey Shore op MTV, waarvan onze Haagse versie is afgeleid. Begin januari begon in de VS het derde seizoen van de inmiddels immens populaire TV-hit. In Nederland is nu seizoen 1 op dvd beschikbaar.

Het eerste seizoen legt de basis voor de hype die momenteel in Amerika losbarst. Jersey Shore volgt een achttal 'guido´s en guidettes´, afkomstig om en nabij New York en New Jersey. Guido's zijn Amerikanen van Italiaanse afkomst, veelal uit de arbeidersklasse, die hun Italiaanse genen niet onder stoelen of banken steken. Voor mannen betekent dit een macho-uitstraling (al gebruiken er veel dan wel lip-gloss) die gepaard gaat met gebronsde en gespierde lichamen, een boel haargel, zonnebrillen of gouden kettingen. Vrouwen met stijl lang zwart haar (of extensions) trekken het liefst zo weinig mogelijk aan. In Jersey Shore betekent het vaak ook nog dat je niet al te snugger bent, een grote bek en een kort lontje hebt. Zet vier van dit soort mannen en vier van dit soort vrouwen bij elkaar in een huisje aan de kust van Jersey, waar feesten en uitgaan in de zomer centraal staan, en je hebt een prachtig recept voor reality TV.

De drie discs van seizoen 1 laten zien hoe Pauly D, The Situation, Vinny, Ronnie, JWoww, Sammi, Snooki en Angelina zich nestelen in een Jersey Shore 'beach house'. Ze behoren om en om te werken voor hun gratis huisvesting, maar de nadruk van de serie ligt meer op het vele feesten en versieren, het vele vlees en de vele gevechten die ontstaan. Het is alsof je in een dierentuin bent beland, aapjes kijken die soms te dom zijn voor woorden, heel vaak te agressief of te instinctief reageren en waar iemand zich elke aflevering wel in de nesten werkt. Een gouden formule zo blijkt, want het gaat vaak met wat humor en sarcasme gepaard.

Het achttal kan in de VS niet meer normaal over straat lopen en sommigen verdienen momenteel ongeveer tienduizend dollar om op een feestje te verschijnen. Het laat zien dat bijna iedereen in Noord-Amerika deze Gym, Tanning, Laundry Guido's en halfnaakte hair-extension Guidettes al kent, en ook in Nederland groeit hun bekendheid. De eerste serie geeft je een heleboel actie en vermaak en dat gaat in seizoen twee en drie gewoon verder. Deze uitgave kent naast de negen afleveringen (2009-2010) nog enkele extra's. Een Guido-guide, enkele flauwe tips van The Situation en Snooki, deleted scenes die grotendeels niet deleted waren, waardoor er buiten de afleveringen om niet echt iets interessants te vinden is. Het enige leuke zijn de beelden van de deelnemers vlak voor Jersey Shore. Persoonlijk heb ik nauwelijks iets met reality TV, maar voor Jersey Shore wil ik graag een uitzondering maken!