CD: Luv Clowns - Love Clowns!

Martin (waterman2012)

In Amerika is een nieuwe rage aan de gang. Vier muzikanten uit Memphis besloten zich te laten schminken als clowns, niet zo maar clowns, maar Luv Clowns. Met hun Sesamstraat-achtige liedjes zijn ze momenteel een geziene gast op menig kinderfeestje. Deze liedjes zijn verschenen op een cd die, om het nog grappiger te maken, Love Clowns! heet. Nog leuker is dat de meeste ouders de muziek ook best (zullen) weten te waarderen.

Laten we deze clowns eens voorstellen. Spil van het geheel is de excentrieke singer/songwriter Harlan T. Bobo, wiens hoog aangeschreven folkrock wordt omschreven als een kruising tussen Bob Dylan en Tom Waits. Bobo maakte sinds zijn debuut in 2004 vooral furore door zich te hullen met maskers of schmink. Afgelopen jaar liet hij met de release van de derde cd Sucker zijn vermommingen varen, maar blijkt die nu met de Luv Clowns weer te hebben opgezet. Bobo wordt bijgestaan door Timot, Cow Cow en Professor. Timot is Tim Prudhomme van de Amerikaanse indie-rockgroep Fuck. Timot en Bobo deden samen wat projecten en werden reeds in 2007 gevraagd om een benefietconcert te geven op een basisschool. Ze grepen de kans aan om er een complete gimmick van te maken. Voor het optreden vroegen ze twee andere vrienden; Alex Greene (Cow Cow) van de garage-punkband Reigning Sound en Doug Easley (Professor), een befaamde muzikant/producer die al sinds de jaren zeventig een eigen maatschappij beheert. Het optreden werd een succes en meer optredens volgden met uiteindelijk een complete cd als gevolg.

Children's pop combo Luv Clowns is comprised of four well-known figures from the Memphis rock scene.

Wel, compleet is wellicht een te groot woord. Met 31 minuten kun je daar nou ook weer niet echt van spreken, maar uiteindelijk is het ook wel weer lang zat. De korte liedjes zijn vermakelijk en aanstekelijk, maar na een half uur gaat het wel weer vervelen, waarschijnlijk zelfs bij kleuters. Toch zit het allemaal prima in elkaar en weten de heren de juiste snaar te raken met grappige deuntjes en teksten gezongen met een melancholie van Kermit de Kikker. Na een intro waarbij iedereen opgeroepen wordt tijdens een fancy fair een optreden van Luv Clowns bij te wonen in de grote tent, gaat de cd van start met een soort van ochtendgymnastiek op 'Jump Up!', stamp maar met je voeten en klap maar met je handen. Vervolgens word je meegesleurd in een soort van soundtrack die het midden houdt tussen Sesamstraat, The Muppet Show en Tik Tak. Hoogtepunten vormen het glamrock-achtige 'K-I-D-S' en de surf/twist van 'Do The Rooster', waarbij die laatste in een soort mono-geluid is opgenomen alsof je naar een plaat uit de jaren zestig zit te luisteren. De cd wordt afgesloten met 'Bedtime for Boffo' een circusdeuntje waaronder de clowns 'bye bye' roepen.

Zoals gezegd, zijn de teksten grappig, maar zit er best enige ernst in. Zo komt op 'Draw', een country liedje dat over tekenen gaat, de dubbelzinnige zinsnede 'How do you draw money from the bank' terug als verwijzing naar de huidige recessie. De hebberigheid die daar onder andere de oorzaak van was, wordt bezongen in 'Crunchers Muchers'. Ook 'Good People Sometimes' is meer dan een kinderliedje alleen. Het is een nummer van Fred M. Rogers (1928-2003), een icoon in Amerika als het gaat om het maken van televisieprogramma's voor kinderen. Hij wilde kinderen niet zo zeer betuttelen, maar proberen hen op wat meer serieuze manier levenswijsheid bij te brengen, zoals 'Good people sometimes do bad things. Good people even think bad things. Once in a while we do.' Luv Clowns zijn dus meer dan grappenmakers. Ze zijn enigszins ook pedagogisch verantwoord bezig.

Love Clowns! is zeker een cd die je gewoon eens moet beluisteren, ook al heb je zelf geen kinderen. Heb je die wel, dan kun je hem aanzetten op het eerstkomende feestje. Hij is ook aan te bevelen als cadeau voor een neefje of nichtje. Een serieuze beoordeling is overigens wel moeilijk, maar afgaande op de bedoeling en de uitvoering, kan ik niet anders zeggen dan dat het best briljant is.

Tracklisting

1) O Sheboygan
2) Jump Up!
3) Draw
4) Mr.Bubble
5) K-I-D-S
6) Stumbling Bumbling Clowns
7) Noodle And Cuckoo In The Noodle
8) Do The Rooster
9) Tic Toc
10) Where's My Nose?
11) Happy Birthday To Me!
12) Good People Sometimes
13) Crunching Munchers
14) Monkey Island
15) Bedtime For Boffo

Links
Luv Clowns @ Facebook
Harlan T Bobo @ MySpace
Het FOK!-Muziekforum