DVD: Sterke Verhalen

Tim

Het afgelopen jaar was een prima jaar voor de Nederlandse film. Zo deden films als Er komt een vrouw bij de dokter, De gelukkige huisvrouw en New Kids: Turbo! het bijzonder goed in de bioscopen. De vaderlandse filmindustrie zit in de lift, zou je denken... Na Sterke Verhalen ben je misschien wel van mening veranderd.  

Sterke Verhalen dvd cover

Wanneer een aantal kids buiten aan het hangen is en er een flinke regenbui de kop op steekt, gaan de jongeren schuilen in een blokhut vlakbij. Daar zit een jongeman te lezen en hij vraagt of de kinderen zin hebben in een verhaal. De jongen kent Marlon Broekman (Manuel Broekman, Lover of loser, Feuten) en de meiden die erbij zitten willen maar wat graag weten wat hij weet over 'de jongen uit de Carry Slee-films'. Hij begint zijn verhaal... Dennis van de Molen (Achmed Akkabi, Alibi en Matthijs van de Sande Bakhuyzen, Het leven uit een dag) is een plattelandsjongen die gaat studeren in het grote Amsterdam. Hij ontvlucht zijn oude dorp om in de hoofdstad een nieuw leven op te bouwen. De tocht naar de stad op zijn grasmaaier met aanhanger brengt hem tot bij heuse studentenhuisvesting.  

Sterke Verhalen screenshot

 

Onderweg ontmoet hij de mooie Sanne die hem een flyer geeft voor een vet feest waar hij bij moet zijn. Hij neemt de flyer mee en gaat richting huis. Dat de Marokkaans ogende jongeman Dennis heet, wordt in de film duidelijk. Hij waant zich een God in Frankrijk als hij zijn nieuwe onderkomen in gaat en probeert te wennen aan alle nieuwe indrukken die op hem afkomen. Al snel ontmoet hij twee medestudenten die niet bepaald Nederlands praten, maar een flink opgeklopte straatversie daarvan. Hij begrijpt er niet veel van en probeert zo goed en zo kwaad als het gaat de jongens te begrijpen. 

Thuis wordt hij via Hyves lid van de organisatie van het feest, de heren Marlon Broekman en Mario (Géza Weisz). Zij lachen de boerenpummel eerst hard uit, maar bedenken dan een fantastisch plan om dankzij deze nieuwe jongen veel mensen te trekken voor hun feest. Dennis moet namelijk een pinguïn stelen uit Artis en met die pinguïn verschijnen op het grote feest!
 

Sterke Verhalen screenshot

De jongen in de blokhut wordt een aantal keer onderbroken door zijn toehoorders om je te laten merken dat hij de verteller van het verhaal is. De sterke verhalen hopen zich op, ook de nieuwe vrienden van Dennis maken veel rare dingen mee. Dit alles is overgoten met een Hollands sausje van seks, drugs en alcohol en moet het 'echte studentenleven' voorstellen. Maar het lijkt er niet op. Eigenlijk zou de film grappig moeten zijn, maar tijdens de film kun je echt weinig lachen. De grappen zijn te flauw en zorgen er niet voor dat je mondhoeken gaan krullen. Verder is de pinguïn die gebruikt wordt in de film om logische redenen niet echt, en dat is ook heel duidelijk zichtbaar. Het maakt de film er niet sterker van. Alleen het einde van de film komt goed uit de verf en dat is toch jammer. Het was zo'n mooi jaar voor de Nederlandse film...