VA - Nightmare: Create The Future

Martijn (PartyAnimal87)

Wie nu naar de Top 40 kijkt zal een kleine flashback naar de jaren '90 hebben bij het zien van de naam Paul Elstak. Vijftien jaar na zijn grote hits staat de Rotterdammer wederom hoog in de hitlijsten met zijn samenwerking met de New Kids. Deze man is één van de grondleggers van de hardcoremuziek en is staat anno 2010 nog altijd aan de top van de scene. Dit jaar neemt hij de Nightmare-compilatie voor zijn rekening. Het resultaat: twee schijfjes vol mainstream hardcore en early rave-klassiekers!

Opvallende namen op de eerste cd zijn die van Brisk, Fracus & Vagabond. Deze mannen zijn voornamelijk bekend als producers van UK Hardcore, de Engelse variant op de happy hardcore die we hier in Nederland kennen. De platen die we in deze mix terughoren is daar echter niet mee te vergelijken. Dit is gewoon mainstream en dan nog goed ook. Met name de kicks zijn erg sterk. Het officiële anthem werd dit jaar geproduceerd door Na-Goyah en S'Aphira, twee mannen die al eerder een aantal heerlijke platen wisten te fabriceren. Snoeiharde kicks gecombineerd met een aanstekelijke zaagmelodie zorgen samen voor een energiek anthem.  Wie liever een ander anthem heeft kan zijn hart op met één van de twee 'alternatieve anthems' in de mix van Stereotype en Furyan. 'Turbo'  van Paul Elstak zul je op deze cd niet terughoren maar tracks van zijn onlangs verschenen album 'The Evolution Of Hate' ontbreken niet. Naast de titeltrack van deze plaat komt ook 'I'm Not An Addict' voorbij, wat misschien wel het beste nummer van zijn album is. Het bekende stukje uit de track van K's Choice werd opnieuw ingezongen en voorzien van een hele dikke kick waardoor de break zorgt voor kippenvel en er een heerlijke climax op volgt. Zo bevat de mix nog een aantal sterke nummers. En, dat moet gezegd: voor een heel groot deels eens anders dan op andere compilaties. Pluspunt!

Het tweede schijfje bevat 18 klassiekers, al zijn sommigen in de vorm van een recente remix. Zo zijn 'The Hustle' en 'Shadowlands Anthem' in een nieuw jasje gestoken. Voor beiden geldt dat dit op een zeer waardige manier gebeurd is. Hetzelfde geldt voor het overbekende 'Voel Je Die Bass?' van JDA. Wat blijft dat toch een meesterlijke plaat! Dat is een classificatie die ook geldt voor een aantal andere tracks. 'Drummachine' van Bald Terror, 'Lords Of The Hardschool' van Paul en DJ Rob en 'Freak That Shit' van The Viper & Isaac blijven pareltjes. Niet geheel onterecht komen deze platen vaak voorbij op dergelijke compilaties. Ook grappig is de mash-up van 'Always Hardcore' en 'Jellyhead'. Het vormt een leuke afsluiter van een mix die met tracks uit de periode 1990 tot 2010 een mengelmoes van verschillende kickdrums, hi-hats, samples en tempi is geworden.

Het valt te prijzen dat Paul Elstak ervoor gekozen heeft om eens niet vast te houden aan de standaardhitjes. Veel nieuw en minder bekend mainstream en een lekker afwisselende cd met klassiekers die al dan niet in een nieuw jasje gestoken. Van alles wat, door elkaar en strak in de mix. Een heerlijke beukplaat om de donkere dagen van het jaar mee door te komen!