DVD: The Expendables

Martijn (PartyAnimal87)

Jason Statham, Jet Li, Bruce Willis, Arnold Schwarzenegger, Mickey Rourke, Steven Austin, Dolph Lundgren, Randy Couture en Terry Crews. Een hele hoop spierbundels en acteerervaring bij elkaar (al dan niet in een kleine bijrol), samengebracht in één film. En dan doet Sylvester Stallone ook nog eens mee! Deze actieheld schreef daarnaast ook nog eens het script en regiseerde de actiefilm The Expandables. Eens zien of deze mannen het nog een beetje kunnen!

Expendables dvd

The Expandables vormen een groepje huurlingen die niet vies zijn van ruwe klussen. Onder leiding van Barney Ross (Stallone) knappen ze een hoop vuil werk op. Zo ook voor de mysterieuze Mr. Church, een rol van Bruce Willis. Hij wil graag dat men infiltreert op het eiland Vilena, om aldaar de dictator af te zetten en de orde te herstellen. Lee Christmas (Jaston Statham) gaat met Ross op verkenning en worden op het eiland rondgeleid door Sandra, de dochter van de dictator, die niet al te blij is met de rol van haar vader. Helaas wordt dit rondneuzen niet gewaardeerd, volgt er een aanvaring met het leger en moeten de mannen vluchten. Zonder Sandra. En dat knaagt aan Ross. Hoe gevaarlijk ook, hij gaat terug. Ondanks dat de rest het niet zo ziet zitten gaan ze toch met hem mee. Eén voor allen, allen voor één!

Dat gaat niet zonder slag of stoot en dat is nog zacht uitgedrukt. De ene explosie volgt op de andere, het geratel van machinegeweren is onophoudelijk en het aantal doden loopt hard op. Met vuurwapens, messen of desnoods met de hand: de mannen draaien hun hand er niet voor om. Iedereen die ook maar in de weg durft te lopen gaat er aan. Dat de heren dat goed in de vingers hebben blijkt alleen al uit het feit dat vrijwel elke kogel of mes zijn doel weet te raken. Al is dat in het geval van Hale Caesar niet zo vreemd gezien zijn gigantische vuurwapen. Uiteindelijk volgt de ultieme confrontatie in het kasteel van de dictator, waarbij ook weer het nodige bloed vloeit.

Het is een film die het niet moet hebben van diepgaande gesprekken of sterk acteerwerk. Ook is het verhaal maar magertjes. Het draait allemaal om één ding: actie! En laat nou net dat onderdeel op alle fronten ijzersterk zijn. De ene explosie is nog groter dan de andere, de gevechten spectaculair en alles is behoorlijk overdreven. Dé ingredienten voor een doldwaze achtbaanrit van anderhalf uur die je testorteronpeil flink omhoog pompt. De heren hebben tussen al het geknal en gebeuk door ook nog tijd voor een aantal zeer sterke grappen die het geheel wat luchtiger maken.

De bonusfeatures zijn weinig bijzonder; de gebruikelijke interviews met de cast en crew  en beelden van achter de schermen. Zo zien we Stallone geblesseerd raken tijdens de opnames van een vechtscene. Hij moet eigenlijk geopereerd worden, maar dat gaat ten koste van de film. Dergelijke beelden zijn altijd wel leuk om eens te bekijken op een druilerige zondagmiddag, maar verder...

Het is Stallone gelukt om een waanzinnige actiefilm in elkaar te draaien met een cast om van te smullen. Stallone en Statham spelen duidelijk de hoofdrollen in deze rolprent, maar dat betekent niet dat de rest er maar een beetje bij aan hangt. Zo is de rol van Schwarzenegger kort maar zeer krachtig. Een puik stukje werk van Mr. Rambo dat smaakt naar meer. En dat moet goed komen, aangezien er al plannen liggen voor een vervolg!