DVD: An Evening With Frank Zappa during which...The Torture Never Stops

Martin (waterman2012)

We gaan terug naar Halloweennacht 1981. Op die avond speelde Frank Zappa met zijn band in The Palladium in New York. Het was een show die speciaal werd opgenomen voor MTV, die de registratie uiteindelijk een jaar later uitzond. Daarna zijn de beelden eigenlijk vrijwel nooit meer vertoond en in de vergetelheid geraakt. Bijna twintig jaar na dato zijn zowel beeld- als geluidskwaliteit digitaal gemaakt en valt de show op dvd te aanschouwen onder de oorspronkelijke titel: An Evening With Frank Zappa during which...The Torture Never Stops. Tot voor kort was hij slechts te verkrijgen via de site van Zappa, maar nu dus ook wereldwijd in de winkels.

Na het gebruikelijke intro met teksten over copyrights, begint de dvd geheel in Zappa-stijl; oftewel met een dosis humor. Er volgt een tekst die ervoor waarschuwt dat in elk vrij land de gebezigde teksten in de show gewoon door de beugel moeten kunnen. Hiermee wordt natuurlijk verwezen naar de problemen die Zappa vaak met de autoriteiten had, die hem ervan beschuldigden dat zijn teksten aan zouden zetten tot seks en het gebruik van drugs en alcohol. De oproep gaat verder met: "In some socially retarded areas, religious fanatics and ultra-conservative politicians violate your First Amendment Rights by attempting to censor rock & roll albums". Het bericht sluit af met "If there is a hell, its fires wait for them, not us." Je moet wel snel lezen of de dvd van vooraf aan starten, want je kunt het bericht niet op pauze zetten.

Zappa liet zich door niemand stoppen en zijn doorgaans provocerende teksten vol parodie en satire waren juist de uiting van zijn enorme kritiek op de maatschappij, en vooral op de hypocriete Amerikaanse waarin hij zelf leefde. Uiteraard vormen de teksten een belangrijke spil, maar het draait hoofdzakelijk om de muziek. Deze show uit 1981 bestaat voornamelijk uit songs van twee albums uit datzelfde jaar, Tinseltown Rebellion en vooral You Are What You Is. Beide platen zijn wat mindere conceptalbums van deze grootheid, maar songs als 'Easy Meat', 'Harder Than Your Husband' en 'Heavenly Bank Account' blijven vermakelijk. Uiteindelijk valt er ook wel van wat sterker materiaal te genieten. Wat dat betreft opent de show heerlijk met twee klassiekers, 'Black Napkins' en 'Montana'. Ook met de drie afsluiters 'The Torture Never Stops', 'Strictly Genteel' en 'The Illinois Enema Bandit' bereikt de dvd een prima apotheose.

Het is best geweldig Zappa en zijn band live aan het werk te zien. Niet dat het een geweldige show vol lichteffecten en vuurwerk was, nee, het gaat erom hoe al die virtuozen samen musiceerden en hoe behendig zij dat deden. Dat moest ook wel, want Zappa dulde geen foute noten. Je was immers in dienst van hem. Exemplarisch voor zijn optredens was dan ook zijn rol als dirigent compleet met stokje. Ook op deze dvd zien we het met regelmaat terug. Tussendoor neemt hij zo nu en dan een damesslipje uit het publiek in ontvangst of zien we hem genieten van zijn favoriete genotsmiddel, de sigaret. Tja, roken kon toen ook nog gewoon op het podium en natuurlijk ook in de zaal, getuige een shot van een rokende fan gehuld in een Yoda-masker. Het was die avond immers Halloween. Een gedeelte van het publiek was daarom uitgedost met maskers en rare petjes, waarvan er een aantal door Zappa, net als de eerder genoemde slipjes, in ontvangst werden genomen.

Zappa's concerten werden vaak complete symfonieën door het aaneenrijgen van nummers. Tijdens deze show werden de eerste 21 songs in één adem uitgespeeld eer het publiek de kans kreeg te applaudisseren. Dat konden ze eindelijk doen na de laatste noten van 'Stevie's Spanking'. Het zal menig fan goed doen dat dit hilarische nummer over toenmalige Zappa gitarist, Steve Vai, ook op de dvd staat. Het is ook nog eens een hele goede uitvoering, want Frank gaf de op dat moment nog slechts 21-jarige Vai opmerkelijk veel ruimte voor zijn gitaarsolo. Het is overigens geweldig grappig hem terug te zien in een tijgerprint T-shirt. En wat een 'babyface' toen nog.

Onder de extra's (Yes & But Also) vind je drie extra songs, waaronder de originele clip van 'You Are What You Is'. In deze omstreden clip zien we o.a. een Ronald Reagan look-alike op de elektrische stoel. Verder kun je de complete discografie nalezen alsmede een begeleidend schrijven van toenmalige bassist Scott Thunes, die enkele aardige anekdotes over zijn tijd met Zappa vertelt. Het verhaal is ook afgedrukt in de inlay. De dvd is overigens niet gemastered in 5.1 dolby geluid, maar desalniettemin is de kwaliteit zeer goed. Het zegt iets over de techniek waar het geluid destijds mee is opgenomen.

'The Torture Never Stops' is een dvd met een hoge amusementswaarde, zeker vanwege de looptijd van meer dan twee uur. Hoewel echte Zappa-freaks de live-dvd Baby Snakes hoger zullen aanslaan, is deze nieuwe release meer dan welkom, gezien het geringe live beeldmateriaal dat er van Zappa voorradig is. Uiteindelijk is het ook nog eens een prima weergave van een periode uit het leven van één van de grootste componisten uit de moderne muziekgeschiedenis. 

De band

Frank Zappa, gitaar/zang
Ray White, zang/gitaar
Tommy Mars, keyboards/zang
Scott Thunes, bas/zang
Chad Wackerman, drums
Ed Mann, percussie/zang
Bobby Martin, keyboards/saxofoon/zang
Steve Vai, gitaar/zang

Tracklisting

1) Black Napkins
2) Montana
3) Easy Meat
4) Beauty Knows No Pain
5) Charlie's Enormous Mouth
6) Fine Girl
7) Teen-Age Wind
8) Harder Than Your Husband
9) Bamboozled By Love
10) We're Turning Again
11) Alien Orifice
12) Flakes
13) Broken Hearts Are For Assholes
14) You Are What You Is
15) Mudd Club
16) The Meek Shall Inherit Nothing
17) Dumb All Over
18) Heavenly Bank Account
19) Suicide Chump
20) Jumbo Go Away
21) Stevie's Spanking
22) The Torture Never Stops
23) Strictly Genteel
24) The Illinois Enema Bandit

Extra's (Yes & But Also)

1) Teen-Age Prostitute
2) City Of Tine Lights
3) You Are What You Is (videoclip)

* Discografie, Photo Gallery, Liner notes (door Scott Thunes), Credit notes

Links
The Official Website Of Frank And The Zappa Family
Het FOK!-Muziekforum