CD: Crowded House - The Very Very Best of

Joost Melis (Pink_Floyd)

Hoor de kerstbellen rinkelen! En hopelijk ook de kassa, moeten ze bij Crowded House gedacht hebben, want het is tijd voor een nieuwe 'Best of'. Niet zomaar een Best of, maar The Very Very Best Of Crowded House (nee dit is geen typefout). Nu zullen menigeen zich Recurring Dream: The Very Best Of Crowded House nog herinneren, een album dat in 1996 het levenslicht zag en ook al eens een samenvatting van de Australische/Nieuw Zeelandse band maakte. Maar het is nu 14 jaar later en Crowded House heeft tussendoor nog twee studio-albums afgeleverd (Time On Earth, 2007 en Intriguer, 2010) dus wellicht kan een nieuwe verzamelaar wel?

Als daar twee dijken van platen aan vooraf waren gegaan was het zelfs een logische keuze geweest, maar dit is niet het geval. Crowded House zal toch bekend blijven om zijn klassiekers en dat vonden ze zelf blijkbaar ook. The Very Very Best Of is namelijk geen vernieuwende verzamelaar, sterker nog, het is slechts een update van Recurring Dream. Het grootste gedeelte van deze nieuwe plaat stond ook al op de eerdere verzamelaar. Nu zijn daar dan 2 tracks van Time On Earth en geen één van de laatste studiorelease ingebracht en zijn het nog steeds 19 tracks in totaal. Maar er moet ook gezegd worden dat er nu meer nummers van hun beste studio-albums (Woodface en Together Alone) opstaan,  elf in totaal maar liefst en dat is meer dan op die andere Very Best Of. Hun bekende 'Chocolate Cake' heeft de listing gehaald ditmaal, maar een track als 'Into Temptation' ontbreekt helaas nog steeds. En dat sloeg toch een grotere deuk in een pak boter dan een single van Time On Earth.

Hiermee hebben we eigenlijk alle minpuntjes wel gehad, want The Very Very Best Of kan zich best een betere overzichtsplaat noemen dan de andere compilaties van de band. Uiteraard is het een up to date overzicht, maar de toevoeging van een DVD telt ook mee. Hierop staan maar liefst 25 nummers (waaronder ook 'Into Temptation'), allemaal in videoclipvariant, op één livesessie van 'Better Be Home Soon' na. Nu mag The Very Very Best Of niet heel erg origineel zijn, maar met die CD- en DVD-combinatie maakt het zijn naam toch waar.