Sports Island Freedom

koei

Sports island

Sporten is niet altijd alleen maar leuk. Soms gaat het ook om doorzettingsvermogen en door de zure appel heen bijten. Sports Island Freedom test je uithoudings- en doorzettingsvermogen met een wel heel erg zure appel waar maar geen einde aan komt.

Mijn woonkamer is redelijk klein, maar groot genoeg om spellen zoals Kinect Joyride en Kinect Adventures goed te kunnen spelen. Helaas had Sports Island Freedom iets hogere eisen en enkel een mini-game selecteren was zo'n lastige opgave dat ik mijn Xbox en Kinect naar een ander huis mét grote woonkamer heb verhuisd om te kijken of de game daar wel goed wilde werken. Helaas was dit hier ook niet het geval. Eigenlijk zou ik hiermee deze review dus al kunnen besluiten omdat het spel gewoon niet werkt, maar helaas gaat het leven van een reviewer niet altijd over rozen en heb ik toch zo goed als het ging de hele game gespeeld.

Sports island

Sports Island Freedom bestaat uit een verzameling mini sport-games zoals tennis, trefbal en kunstschaatsen. Hoe goed het werkt verschilt per game, maar over het algemeen geldt: hoe simpeler de game, hoe beter het werkt. Tennis is samen met trefbal en paintball de meest frustrerende sport uit de game. De bewegingen die je maakt worden zelden goed geregistreerd. Alleen al het serveren gaat vaker mis dan dat het goed gaat. Omdat er zoveel mogelijkheden zitten in richten en snelheid gaat de bal vrijwel nooit zoals hij bedoeld is. Het is me met tennis geen enkele keer gelukt om meer dan 15 punten in een set te halen, terwijl ik toch best wat balgevoel heb in het echte leven. Daarnaast is het gewoon zielig om mijn look-a-like avatar zo af te zien gaan. Overigens zie je onderin het scherm hoe de camera je bewegingen registreert en daar zie je soms armen en benen in bochten die fysiek onmogelijk zijn. Dat het spel zo brak werkt is dus enigszins te verklaren.

Sports island

Spellen met een simpelere besturing zoals boogschieten en kunstschaatsen werken nog best redelijk. Kunstschaatsen is zelfs wel leuk te noemen! Je schaatst een parcourtje en moet op bepaalde plekken een specifieke pose aannemen om een figuur te schaatsen. Het is alleen jammer dat het zo lastig is om de mini-games überhaupt op te starten. Om de een of andere reden registreert het spel je beide handen in de menu's, terwijl je er maar één nodig hebt. Daarnaast wisselen je handen regelmatig. Soms bestuurt je linkerhand opeens rechts en andersom. Doordat ze het hele scherm vol met kleine knoppen hebben gegooid die je met beide handen aan kunt klikken, komt het geregeld voor dat je de verkeerde optie selecteert. Het is erg lastig om je ene hand helemaal niet te gebruiken in het menu, terwijl je andere hand juist weer niet doet wat de bedoeling is. Erg onhandig is ook dat elke keer als je een spel wilt spelen, of het nou hetzelfde spel is als de vorige keer of een heel ander spel, je door minimaal drie verschillende schermen met frustrerende knoppen moet. Overigens is het nog lastiger als je de game met twee spelers speelt. Het ene moment wordt speler 1 herkend, maar zodra speler 2 erbij komt is speler 1 weer verdwenen en vice versa. Heb je na lang proberen eindelijk beide spelers in het spel, dan springt er toch weer één speler uit als je in het menu de sport kiest. Het is maar goed dat je geen controllers nodig hebt voor deze game, anders was er zeer waarschijnlijk één door de TV gegaan.

Sports island

Conclusie
Het is lastig om te benoemen wat precies het slechtste aan deze game is. De besturing is slecht, de multiplayer is vrijwel onmogelijk, je bent een tijd bezig voordat je überhaupt een game opgestart hebt en de games zelf zijn, met een enkele uitzondering, frustrerend omdat je niet kan doen wat je graag wil. Het lijkt alsof ze de Wii-versie van de game precies hebben gekopieerd en er een brakke Kinect-besturing aan hebben toegevoegd. Ik heb oprecht medelijden met de mensen die zestig euro voor deze game hebben neergelegd. Je zal maar een Kinect gekocht hebben en omdat Kinect Sports op was deze game erbij hebben genomen... Het enige goede aan deze game is dat als je hem samen met je Kinect uitleent, je dan in ieder geval weet dat je de Kinect weer snel terug zult krijgen!

 

Pluspunten
Minpunten
Cijfer
+ Handig om mensen mee af te schrikken   
- Besturing werkt niet
1,5

- Ingewikkelde menu's

- Multiplayer praktisch onmogelijk