Boek: Andy McNab - De Afghanistan Missie

Wouter Kursten (Magneet)

Het zat er natuurlijk aan te komen, een thriller van Andy McNab over de oorlog in Afghanistan.  Samen met Kym Jordan schreef hij het boek De Afghanistan-missie. Weet McNab je zoals meestal weer helemaal het verhaal in te trekken of stelt hij deze keer teleur?

Andy McNab is een pseudoniem van een voormalig SAS soldaat die anoniem wenst te blijven. Hij was betrokken bij de bekendste SAS patrouille uit de Irak oorlog: Bravo two-zero. Later begon hij zijn belevenissen op papier te zetten en schreef hij ook fictie. Op FOK! kon je eerder al reviews vinden van Terugslag, Vergelding en De Jonge Soldaat.


In De Afghanistan-missie draait het om sergeant Dave Henley van het eerste peloton van de R-compagnie. Hij wordt samen met zijn compagnie uitgezonden naar een vooruitgeschoven basis in de provincie Helmand. De R-compagnie bestaat hoofdzakelijk uit groentjes en Henley, die al in Irak gevochten heeft, moet hen klaarmaken voor de strijd. Want als er één ding zeker is, is dat het feit dat ze veel actie zullen zien.

Aan de andere kant is er het thuisfront, Henley’s vrouw is zwanger en staat op het punt om te bevallen. Toch probeert ze te zorgen en te waken over de vrouwen van de andere soldaten. Dit gaat van de Poolse vrouw van één van de soldaten die vreemd lijkt te gaan tot de vrouwen van de soldaten die gewond raken.

Dit boek is net als de meeste boeken van McNab weer een genot om te lezen. Je lijkt echt midden in de actie te zitten en ik denk dat het zelfs qua kwaliteit van schrijven boven de meeste van zijn eerdere boeken uitkomt. De details lijken echt stuk voor stuk te kloppen, van hoe er met IED’s omgegaan wordt tot en met de soldaten die wel of niet meer durven of willen vechten. Ik heb echt geen enkele keer het idee gehad dat het wel heel toevallig was dat één compagnie al deze dingen mee zou maken. Kortom dit boek is een absolute aanrader.