Tumble

Fabian (Pannenkoek3000)

In september kwam Sony met de PlayStation Move, een motion controller voor de PlayStation 3. De hardware werkt prima, maar helaas zijn er nog niet zoveel games voor verschenen. Op het PSN verschijnen nu ook games die exclusief op de Move werken. Zo ook Tumble, een game die eigenlijk geen genre heeft. Het spel is dan ook vooral bedoelt om de potentie van de controller te tonen. De potentie is groot en de game is ook helemaal niet verkeerd.

Drop it like it's hot
In Tumble ben je vooral bezig verschillende opdrachten uit te voeren. In de tutorial blijkt al dat de controls subliem werken. Een virtuele Move-controller verschijnt op het beeldscherm, die precies jouw bewegingen op het beeld nabootst. Blokken oppakken, door een gat duwen en daarna op een aangegeven plaats droppen gaat zonder problemen. De eerste opdracht is dan ook om een toren van verschillende blokken te bouwen. Het is een simpel concept, bouw hem zo hoog mogelijk, maar probeer hem zo stabiel mogelijk te houden. De vormen zijn in het begin nog lekker simpele blokken, maar later krijg je met balken, driehoeken en andere vormen te maken, wat het stapelen toch lastiger maakt. Voor verschillende hoogtes zijn verschillende medailles te verdienen. In het begin heb je genoeg aan een bronzen medaille, die aardig makkelijk te halen is. Later red je het hier niet mee, je zal gouden medailles moeten verdienen om verder te komen.

Pittig
Gouden medailles zijn echter helemaal niet makkelijk te verdienen. Een toren naar een bepaalde hoogte brengen kan al aardig lastig zijn zonder een vaste hand, maar er zijn ook andere opdrachten die je kan voltooien. Zo zijn er opdrachten waarbij je zo veel mogelijk blokken op een platform moet leggen. Na een groot aantal krijg je pas een gouden medaille. Een andere opdracht is het opblazen van een toren. Op strategische plekken moet je een gelimiteerd aantal explosieven leggen, waarna de toren opblaast. Dit is nodig, want bijvoorbeeld houten blokken, knallen makkelijker weg dan glazen blokken. In elk onderdeel moet je hier mee rekening houden, verschillende materialen geven verschillende effecten. Als je een toren maakt zijn rubberen blokken het meest handig aan de onderkant van je bouwsel. Die zijn namelijk stevig en glijden niet makkelijk weg. Het geeft de game een leuk element om over na te denken.

Bij deze game zou je het misschien niet verwachten, maar er zit een multiplayer modus bij. Er zijn twee verschillende speltypen, bij de eerste ben je samen bezig om een toren te bouwen. Om de beurt moet je een blok neerzetten. De tweede gamemodus is wat meer competitief, namelijk wie de hoogste toren kan bouwen. De modes zijn niet erg uitgebreid, maar het is leuk dat de optie erin zit.

Omdat je goed moet nadenken waar je de blokken moet plaatsen zal je soms je perspectief moeten verbreden, oftewel de camera veranderen. Dit is helaas wat minder uitgewerkt. Het gaat het draaien van de camera tergend langzaam, wat de flow uit de aardig vlotte gameplay haalt. Ook kost dit vaak bij levels waar je tegen de tijd vecht kostbare seconden en er is geen manier om de snelheid omhoog te gooien. Ook gebeurt het wel eens dat een blok uit het beeld valt. Soms kom je hier met geen mogelijkheid meer bij en rest het enige wat je te doen valt nog de game opnieuw opstarten. Het laatste puntje van kritiek is dat de controller soms opeens een hele andere kant op stond dan dat je hand staat. Op deze manier wordt het wel heel lastig om de game te spelen en dus moet je de Move weer calibreren. Na een aantal keren in een speelsessie kan dit wat irritatie opleveren.

Conclusie
Tumble geeft ons een goed beeld wat de Move allemaal in huis heeft. De game maakt optimaal gebruik van de mogelijkheden en de gameplay werkt soepel. De levels zijn pittig en bieden een leuke uitdaging die je soms zullen frustreren. Er zit veel variatie in de levels dus de game houdt je steeds met iets anders bezig. Helaas werkt de camera een beetje traag en zal je soms buiten jouw schuld om levels opnieuw moeten doen omdat blokken buiten het beeld vallen. Verder is dit een prima game geworden die je het beste in korte sessies kan spelen. Een goed begin voor de nieuwe controller van Sony.

Pluspunten
Minpunten
Cijfer
+ Move wordt optimaal gebruikt
- Irritante camera
7,5

+ Lekker Pittig

- Restarts soms onvermijdelijk
+ Veel variatie