CD: Tame Impala - Innerspeaker

Joost Melis (Pink_Floyd)

Op Lowlands was het een zeer aangename verrassing, het optreden dat Tame Impala gaf op het kleine Charlie podium. Met nog ongeveer twintig minuten te gaan gaf de band aan hun laatste nummer in te zetten, wat even verwarring bracht bij het publiek. De band had besloten doodleuk af te sluiten met een psychedelische trip van twintig minuten en speelde met gemak de tijd vol.


Dit gaf al aan dat de Australische band niet vies is van psychedelische rock en dus kan je op hun debuutplaat Innerspeaker ook een flinke dosis van deze klanken verwachten. Frontman en oprichter Kevin Parker omschrijft het geluid zelf als "steady flowing psychedelic-groove rock...that emphasises dream-like melody" en dat klopt als een bus. Fans van Dungen, Soundtrack of Our Lives en psychedelische Beatles-klanken kunnen hun hart ophalen. Het vrolijk klinkende Zweeds van Dungen wordt hier vervangen door de Engelse taal waardoor de nummers toch nog iets meer impact hebben, al bedient Tame Impala zich ook van ellenlange psychedelische uitspattingen waarin geen woord wordt gerept.

Opener 'It's Not Meant To Be' trapt hypnotiserend af, muziek als LSD die je van meet af aan meesleurt in een heerlijke trip. Die trip duurt een klein uur, want de klanken van Innerspeaker blijven betoverend, aantrekkelijk en boeiend. De geest van The Beatles zweeft door het merendeel van de tracklist, maar een enkele maal laten de Aussies een steviger geluid weerklinken zoals de riffs in 'The Bold Arrow of Time'.


Samen met Flaming Lips en Mercury Rev producer, Dave Fridmann, zorgt Tame Impala voor retrosoundscapes om U tegen te zeggen. Dynamisch, ruimtelijk, zweverig, gelaagd en nimmer saai. Deze plaat gaat vast in veel eindejaarlijstjes terug komen. Prachtplaat!