CD: Arcade Fire - The Suburbs

Jeroen (JRmusic)

Win en Will. Het zou zo de naam van een of ander stripduo kunnen zijn. Niets is minder waar. Samen met onder andere Régine Chassagne vormen de gebroeders Butler de succesvolle band Arcade Fire. Na het succes van Funeral (2004) en Neon Bible (2007) is er eindelijk het langverwachte derde album, The Suburbs genaamd.

arcade fire

Zoals de albumtitel al aangeeft, keren de Canadezen op The Suburbs terug naar de plek waar Win en Will turner opgroeiden, de voorsteden van Houston, Texas. Het album is één grote nostalgische conceptplaat. Dit blijkt ook meteen op opener 'The Suburbs'. Het gemoedelijke tempo en de subtiel klinkende begeleiding weten je direct in het nummer te zuigen. Zanger, en Arcade Fire-genie, Win Butler bezingt in het kernnummer 'The Suburbs' zijn liefde en misschien wel lichte heimwee naar zijn jeugd en de voorsteden.

Ook in 'Modern Man' beschrijft de inmiddels dertig jaar oude Win zijn verlangens naar vroeger en de beleving van de moderne tijd. Zo zingt hij: "They say we are the chosen few, but we are wasted". 'Modern Man' weet net als de meeste nummers je aandacht volledig te trekken. Het hele nummer blijf je door geweldige zinnen en tal van opvallende en onopvallende geluidjes ongeremd geboeid.

In 'Empty Room' neemt de echtgenote van Win Butler, Régina Chassagne de vocalen voor haar rekening. Het refrein knalt werkelijk uit je speakers en kan zonder probleem doorgaan voor een echte kraker van ABBA. Een van de vele toppers van het album is waarschijnlijk 'Half Light II' (No Celebration). Het nummer gaat over de aardbevingen die de stad San Francisco meerdere malen getroffen hebben. Het nummer beschrijft een gevoel dat zonder probleem toe te passen is op actuele rampen zoals in Haïti en Pakistan.

arcade fire1

Het geweldige aan The Suburbs is dat de cd nergens verveelt. Rustigere songs en knallers wisselen elkaar af en allemaal zijn het typische Arcade Fire songs. De rust in 'Wasted Hours' ontneemt je letterlijk de adem. Uit angst dat je de rust in Win's stem doorbreekt, zwijg je geduldig. Op 'The Suburbs' is de piano veel prominenter aanwezig dan op voorgangers Funeral en Neon Bible. 'We Used To Wait' is hiervan een van de beste voorbeelden.

Al met al moeten we concluderen dat het zevental uit Canada met The Suburbs een geweldige plaat heeft afgeleverd. Hoewel de plaat ons plezier geeft voor een aantal jaren is het te hopen dat Arcade Fire voor de vierde langspeler eens afstapt van de drie jaar rust tussen elke opnamesessie. Want als The Suburbs één ding bewijst, is het dat de meesterwerken van Win Butler's Arcade Fire nooit gaan vervelen.