DVD: Ed Byrne - Different Class

Wouter Kursten (Magneet)

Zoals gewoonlijk is Ed Byrne volgens de achterkant één van de beste comedians die op dit moment de zalen rondgaat. De grote vraag daarop is natuurlijk of hij dit wel waar weet te maken en of wij Nederlanders zijn type humor wel weten te waarderen.

 

 

Als comedian timmert Byrne al meer dan zestien jaar aan de weg. Hij heeft naast de UK ook in Canada, Frankrijk, Australië, Nieuw-Zeeland en de Verenigde Staten opgetreden. In de States was hij ook vijfmaal te gast bij Conan O’Brien’s Late Night Show. Hij heeft ook bij meerdere televisieshows de presentatie gedaan of in het panel gezeten.

 

Zoals de titel zegt gaat de show Different Class over de verschillen tussen de klassen in het Verenigd Koninkrijk. Van de arbeidersklasse tot en met de adel, ze komen allemaal aan bod. Vooral de twijfel of Byrne nu tot de arbeidersklasse behoort of tot de middenklasse speelt een grote rol. Daarnaast besteedt hij de tijd na de pauze aan zijn eigen bruiloft en vele dingen die daarmee van doen hebben.

 

De humor van Byrne valt bij mij helaas totaal niet in de smaak. Ik heb ook niet het idee dat fans van de typische Engelse humor van de televisie continu krom zullen liggen van het lachen. Het tempo van de show ligt redelijk traag en Byrne lijkt alleen maar grappig te kunnen zijn als het tempo iets opgeschroefd wordt. Het is dan ook heel lastig om zijn humor te omschrijven omdat ik het haast nergens mee kan vergelijken.

 

Zoals bij de meeste komedie-dvd’s vallend de extra’s tegen. Welgeteld één oude grap van jaren geleden is er te zien plus nogmaals de show maar dan met in plaats van zijn eigen audiotrack een interview met hem dat af en toe inhaakt op welke grappen er gemaakt worden. Let wel, de show zelf is absoluut niet te volgen als je deze optie opstart.

 

Al met al kon deze dvd dus zijn eigen beweringen, die overal groot op de dvd staan, absoluut niet waarmaken. De humor is over het algemeen ver te zoeken en het lage tempo zorgt er ook voor dat Byrne niet echt goed op gang komt.