Need for Speed World

wc-eend
Header

Exclusief op de PC

Ik steek mijn virtuele autosleutel in een virtueel contactslot en trap met volle kracht het gaspedaal in, tijd om te gaan racen in Need for Speed: World. Al snel kom ik erachter dat de weg toch niet zo vlak is als ik dacht.

Voor de mensen die nog nooit van Need for Speed World hebben gehoord zal ik nu even een korte uitleg geven. De game is een MMOR (Massively Multiplayer Online Racing) waarin je met één van de vele auto's en met een aantal van de vele spelers races door een online wereld houdt.

De game is gratis om uit te proberen tot een bepaald punt, dan stopt alle vooruitgang en zul je het spel moeten kopen om verder te kunnen. Eenmaal het spel online gekocht kun je verder waar je gebleven bent. Het spel is ingedeeld in drie soorten evenementen, Races (Singleplayer en Multiplayer), Hot Pursuit (achtervolgingen door de politie) en een soort foto-mode.

NFS

Vluchten voor de politie

Zodra het spel gedownload is (rond de 800 MB) kun je gaan beginnen, als eerste zul je een bestuurdersprofiel moeten maken en een auto kiezen waarmee je begint. Het profiel stelt nog niet veel voor en na een naam en plaatje gekozen te hebben mag je kiezen uit één van de auto's die je kunt betalen met je startkapitaal.

De auto's zijn redelijk gebalanceerd, de drie dingen waar je een auto voor uitkiest zijn de besturing, de topsnelheid en de acceleratie. De ene auto is net iets beter in iets dan de andere auto en vice versa. Na een auto gekozen te hebben kun je hem eventueel nog aanpassen naar je eigen wens, maar daar later meer over.

Als je de racewereld betreedt krijg je eerst twee races met NPC's, zo krijg je feeling en dan is het tijd voor het echte werk en word je gelijk overvallen door alle andere spelers, gelukkig kun je in de open wereld niet botsen tegen auto's van spelers en kun je makkelijk over de weg navigeren zonder elke keer te botsen. NPC-auto's zijn wel tegenaan te botsen en direct bots ik per ongeluk tegen een politieauto. Binnen één seconde verdwijnen alle andere auto's van spelers en blijven de politie, de andere NPC-auto's en ik over. De politiewagen zet zijn sirenes aan en mijn eerste achtervolging begint, scheurend door de stad leer ik de besturing en gebruik ik een aantal van mijn power-ups, wat ik beter nog niet had kunnen doen. Na een aantal politieauto's uitgeschakeld te hebben, wegversperringen kapotgereden te hebben en de stad een grote kostenpost gegeven te hebben, weet ik de politie af te schudden.

NFS

Deze korte vorm van racen levert mij een beloning op van Reputatie (je ervaringspunten), geld en een kaart. Die laatste is één van vijf kaarten die je elke keer mag kiezen (je weet niet wat je kiest) en hiermee krijg je wat extra reputatie, geld of één van de power-ups. Plots verschijnen alle medespelers weer in mijn beeld en gaan we even verder rondrijden. Mocht je gepakt worden door de politie dan krijg je een (niet zo grote) geldboete, je krijgt ook wat minder reputatie dan normaal maar niets ernstigs.

Als je level stijgt, krijg je meer auto's tot je beschikking en die kosten natuurlijk steeds meer geld. Na elk level mag je ook een skill kiezen, deze geven je een kleine boost op bepaalde gebieden. Om een level omhoog te gaan moet je dus reputatie verzamelen maar hoe hoger je level, hoe moeilijker het gaat worden om op dit moment nog goede races te vinden en dus ook reputatie te krijgen. En helaas stijgen de reputatie en geldbeloningen niet zo snel mee waardoor levellen zelfs in een racegame een kwestie van grinden gaat worden.