Boek: Blanca van den Brand - De liefde bedrijven met de kleren aan

Cindy

De liefde bedrijven met de kleren aanFOK! mocht onlangs al het boek 69: de kunst van het beminnen van psychologe en seksuologe Blanca van den Brand reviewen. Ging dit boek over hoe je je partner het beste kunt beminnen, in haar nieuwe boek leert ze ons elkaar lief te hebben zonder te seksen. Oftewel: De liefde bedrijven met de kleren aan.


Van neer naar op
Nu zou je van die titel natuurlijk heel wat creatiefs kunnen gaan denken, maar wat Van den Brand ermee wil zeggen is dat er meer dan alleen seks is om je als geliefden aan elkaar te binden. Je kunt de liefde namelijk ook bedrijven met je kleren aan, simpelweg door rekening met elkaar te houden. En eigenlijk is dat de hele kern van het boek. Verplaats je in een ander en durf je eigen destructieve gedragspatroon te herkennen en te veranderen, als je tenminste een bevredigende relatie wilt hebben. In de inleiding legt Van den Brand uit hoe we als mensheid zover hebben kunnen komen dat we ons Hoofd over ons Hart hebben laten regeren. Vervolgens bespreekt ze enkele stereotypen die mensen gebruiken om in hun relatie te krijgen waar ze behoefte aan hebben als ze er niet gewoon over kunnen praten. Deze typeringen leiden volgens Van den Brand steevast tot een destructieve relatie en dienen daarom herkend en veranderd te worden om de relatie weer in een opwaartse spiraal te krijgen. Wat kleine aanwijzingen moeten de lezer aansporen eens kritisch naar de eigen rol in de relatie te kijken.


Jas aan, jas uit
De liefde bedrijven met de kleren aan is niet echt een standaard zelfhulpboek. Dat pretendeert het echter ook niet te zijn. Wil je tips om je relatie zo snel mogelijk uit het slop te halen, dan zul je teleurgesteld worden. Dit boek is voor mensen die bereid zijn om het grotere plaatje objectief (voor zover dat kan) te overzien en ermee geconfronteerd te worden. Je wordt aangespoord na te denken in hoeverre je basisbehoeften gehoord worden en hoe jij die van je partner op jouw beurt bevredigt. Van den Brand heeft niet echt voor een heel breed publiek geschreven. De teksten zijn behoorlijk zwaar en langdradig en dwingen de lezer om zelf de kern eruit te halen. Maar daardoor is het geen slecht boek. Het kan zeker een eyeopener zijn als je het stereotype snuggere goochem leest en tot de ontdekking komt dat je inderdaad dominantie afdwingt door te denken alles beter te weten. Of dat je als dramakoningin met je theatrale optreden bij een ruzie juist het omgekeerde van wat je wilt bereikt.


Van den Brand beweert achter in het boek dat ze in haar lezingen en workshops ‘kort, bondig en concreet’ is. Dit laat ze echter maar tot op zekere hoogte zien in De liefde bedrijven met de kleren aan. In de uiteindelijke, summiere adviezen is ze zeker kort en bondig, maar de inleiding is onnodig lang, een veel te grote lap tekst die alleen maar somber stemt. Het had voor de lezer nuttiger geweest als ze bij deze eindeloze woordenstroom kort en bondig was geweest en daardoor meer plek vrij had gemaakt voor het gedeelte dat de lezer echt bij het verhaal betrekt. Ondanks dat het boek wat rommelig oogt qua opzet, kan het zeker orde op zaken stellen in relaties. De ingrediënten die daarvoor nodig zijn: bereidheid tot zelfreflectie, lief en oplettend zijn naar elkaar en van tijd tot tijd toch ook de kleren uit en de tips uit Van den Brands vorige boek inzetten.