Boek: Khalid Boudou - Alles of niets

Kolomos

 

Alles of niets

Pokeren is in! Jaarlijks wordt er een enorme omzet gemaakt door casino's door middel van dit geluksspel, buiten dat zijn er gigantisch veel mensen die aan online pokeren hooked zijn. Met alle gevolgen van dien, mensen worden sporadisch rijk door een gelukspotje maar in veel gevallen leidt het tot schulden en verslavingen. Khalid Boudou, bekend van de boeken het Schnitzelparadijs en Pizzamaffia, neemt de lezer mee naar het duistere wereldje van dit kansspel in zijn nieuwe boek Alles of niets.

Wie kent het niet? De aanlokkelijke kracht van het idee om in een enkel avondje meer te verdienen dan drie loonstrookjes? Dit is een vraag die constant speelt bij Melle, het hoofdpersonage, een Nederlandse jongen die niets liever doet dan zijn hele avond achter de computer doorbrengen en online zitten klikken op beruchte pokersites. In het begin gokt hij nog voor kleine bedragen en dit kan hij veroorloven door een bijbaantje. Maar wanneer zijn ouders het huis voor hem achterlaten onder toezicht van zijn oom loopt het helemaal verkeerd. Onder aanmoediging van zijn oom wisselt hij zijn computer in voor illegale gokavonden met hoge inzet. In het begin lijkt alles wel een sprookje, hij wint aanzienlijke bedragen en een hele nieuwe wereld opent zich voor hem waar honderd euro meer of minder niet significant is. Maar wanneer hij een paar bad beats meemaakt glipt het geld nog sneller door zijn handen dan dat hij het verzameld heeft. Met grote schulden valt hij zo diep in de put dat hij er niet meer uit kan klimmen. Melle heeft nog maar twee keuzes, of hij wordt tot mootjes gehakt, of hij zet zich volledig in: alles of niets!

Khalid Boudou

Khalid Boudou is bekend om zijn snelle schrijfstijl en zijn jeugdige manier van verwoorden, hij won in 2002 de Gouden Ezelsoor prijs voor best verkochte debuut en twee boeken zijn verfilmd. Met Alles of niets heeft hij een aardige roman voor jongeren met een morele les wat er gebeurt als je pokeren serieus gaat nemen. Het boek zit vol spanning en het nodigt de lezer uit om constant verder te gaan om erachter te komen hoe Melle telkens zichzelf uit de benarde situaties redt. Het einde geeft een verrassende showdown maar laat helaas ook ruimte voor enkele essentiële vragen rondom het hoofdpersonage. De lezer raakt snel betrokken in het verhaal, een duidend minpuntje van het boek is de constante belegering met scheldwoorden en vloeken. Dit lijkt op een vergeefse poging om bij de urban taal van de doelgroep aan te sluiten. Het resultaat is een vlot boek met een spannend thema waarin hedendaagse vraagstukken rondom verslaving en gokken worden beantwoord.