Boek: Charlie Higson - Sneeuwblind

Kolomos

 

 

Het is al een tijdje geleden sinds de Fok!-lezer iets over de bekendste spion ter wereld heeft gehoord. In 2008 had Maduropa als laatste een review geschreven over het boek van Sebastian Faulks. Parallel aan deze schrijver was de auteur Charlie Higson ook bezig met een reeks over James. Alleen deze versie richt zich volledig op de kinderjaren van onze held in spé. Higson begint deze reeks, genaamd Young Bond, bij de dertienjarige versie van James Bond, in vijf delen groeit deze onschuldige jongen uit tot een ware avonturier die zich aangetrokken voelt tot complotten en samenzweringen.

Charlie HigsonCharlie Higson kent faam als zanger, acteur, komediant en uiteindelijk focust hij zijn kwaliteiten als auteur. Als een ware gedrevene van Flemmings creatie heeft hij jaren onderzoek gedaan naar de feiten over James Bond. Deze wetenswaardigheden heeft hij gebundeld en daarbij heeft hij zijn eigen fantasie de vrije loop laten gaan, dit resulteerde in de wel doordachte reeks. Deze reeks gaat door in de stijl van Ian Flemming en speelt zich daarom ook af voor de Tweede Wereldoorlog, dat was immers de tijd waarin James Bond zijn wortels spreidde. De serie boeken geeft de lezer inzicht in hoe deze normale tienerjongen zich heeft kunnen ontwikkelen tot 's werelds beste meesterspion. Higson koos jongeren vanaf veertien jaar als zijn doelgroep maar naarmate het verhaal vordert neemt de leeftijd van de doelgroep ook toe. 

 

SneeuwblindHet boek Sneeuwblind, deel 5 van de serie,  begint bij James' skivakantie in Zwitserland waar hij leert skiën (wat verklaart waarom de volwassen James Bond zich zo uitstekend kan voortbewegen in de sneeuw). Al gauw raakt hij in de problemen door een eigenwijze medeleerling die beslist schnaps te consumeren tijdens een storm. Tijdens dit avontuur bewijst James dat hij niet zo makkelijk klein te krijgen is, ook niet door een gletsjer. Uiteindelijk wanneer hij naar het veilige Engeland terugkeert wordt hij getreiterd door een ouder huishoofd van James' kostschool. Om de treiterijen te voorkomen zoekt James naar redenen om niet rond zijn huis rond te dwalen, hij leert het knappe kamermeisje Roan kennen. Ze lijkt wel de enige persoon die hem begrijpt en genoeg uitdaging geeft. Ondertussen krijgt James het idee dat hij achtervolgd wordt door iemand die het op hem gemunt heeft. Dandy, de rustieke vriend van Roan, helpt James om deze mysterieuze stalker te ontmaskeren. Zonder dat James zich ervan bewust is, is hij al beland in een geheimzinnig dubbelspel waarbij niemand is wie hij lijkt.

Het is een vlot boek met eenvoudig taalgebruik, oog voor detail en vlotte dialogen tussen de hoofdpersonages. Charlie Higson slaagt erin om de stijl van Flemming vast te houden en een boek te creëren waar zowel tieners als volwassenen van kunnen genieten. Het is niet noodzakelijk om de delen ervoor te lezen, ondanks de vele complotten en terugwijzingen zorgt Higson ervoor dat de lezer niet zoek raakt in een oneindig doolhof van pseudoniemen en cellen. Er zijn geruchten dat de gehele Young Bond-reeks wordt verfilmd en met deze verhalen aan de basis kan het best wel eens tot een box office hit komen! De lezer kan meer informatie vinden op de site www.youngbond.nl over het boek en de reeks.