Jam with the Band

Kevin (KoosyNL)

Jam with the Band is exclusief voor de Nintendo DS

Jam with the Band voelt in eerste instantie wat onwennig wanneer je wordt verwelkomd door een zwoele Barbara the Bat. Zij is je leermeester in deze game voor de Nintendo DS. Tegensputteren heeft geen zin, want deze dame wil wel dat je goed oplet. In het begin lijkt het allemaal wat moeilijk, maar na een uur te hebben gepingeld, gespeeld en gezongen voel je langzaam de ware rockster naar boven komen!

Binnen het genre van de muziekgames zou je denken dat we met ‘Guitar Hero', ‘DJ Hero' en ‘Singstar', ‘Rez' en ‘Amplitude' alles wel gezien hebben, maar ‘Jam with the Band' weet warempel nog te verrassen ook!

Oldskool
Het eerste wat onmiddellijk in het oog springt wanneer ‘Jam with the Band' wordt opgestart, zijn de ouderwetse graphics. Het spel oogt niet veel beter dan een willekeurige game voor de Gameboy Advance. Dit is ook niet vreemd, want ‘Jam with the Band' verscheen vijf jaar geleden al op de markt in Japan. Inmiddels weten gamestudio's veel meer pracht en praal uit de Nintendo DS te halen ten opzichte van vijf jaar geleden.
Daarnaast is de muziekcollectie ook wel aan de oude kant. Bekende hits van bijvoorbeeld Britney Spears met ‘I'm a slave 2 u' en Europe met ‘The Final Countdown' sieren de setlist samen met bekende liedjes uit klassieke Nintendo-games als ‘Super Mario Bros' en ‘The Legend of Zelda'. Alle nummers zijn te horen in een midi-kwaliteit. Dit geluid is te vergelijken met het geluid van een goed keyboard. Spelers die echter gewend zijn aan games als ‘Guitar Hero: On Tour' zullen op basis van de muziekkwaliteit met ‘Jam with the Band' een stapje terug moeten doen.

Jam with the band Jam with the band

Sing-and-play-along!
Je leert ‘Jam with the Band' vrij snel kennen dankzij de gemakkelijke tutorial. De richtingstoetsen en de icoontoetsen en beide kanten van de Nintendo DS zijn de noten die op het juiste moment ingedrukt moeten worden. Door de schouderknoppen te gebruiken, zal het later in de game mogelijk zijn de octaven aan te passen. Het is dus van belang dat je goed oplet wat er ingedrukt moet worden.

Het toffe aan elk nummer is dat je met elk muziekinstrument de noten kan bespelen. Een ongelooflijk grote database van instrumenten is aanwezig en dat is knap. Daarnaast is het zelfs mogelijk bij sommige nummers mee te zingen. De kwaliteit hiervan is niet geweldig. Je moet de microfoon dicht bij je mond houden waardoor je de tekst niet kan lezen. Wat wel erg leuk is, is om ‘Jam with the Band' via een draadloze verbinding te delen met andere Nintendo DS-bezitters. Het is dan mogelijk om een band te vormen van maximaal acht spelers. Het is dus echt mogelijk om te jammen met je band, en dat is wel een absoluut pluspunt van deze game.

Met vijftig nummers in haar muzieklijst is ‘Jam with the Band' één van de grotere muziekgames voor de Nintendo DS. Tussen al deze nummers vind je foute pop nummers, jazz muziek, reggae, klassiek en bekende muziek uit Nintendo-games en Japanse anime. Mocht je toch nummers missen dan kan je ze zelf maken via de Sound Studio. Deze studio werkt vrij logisch, en wanneer je meer mogelijkheden wil is het mogelijk om de expert-modus aan te zetten. Jouw kunsten kan je delen via het internet en zelf kan je maximaal 50 nummers downloaden. Zelfs Hollandse hits zoals "Wij Houden van Oranje" zijn hier te vinden. Het enige minpuntje is dat je geen nummers kan verwijderen. Gedownload is nu eenmaal gedownload. Dat is best jammer, want als je iets wilt uitproberen en het nummer bevalt niet helemaal dan staat het helaas wel permanent in je lijst.

Jam with the band Jam with the band

Conlusie
In eerste instantie voelt ‘Jam with the Band' wat gedateerd aan maar de mogelijkheden zijn ontzettend uitgebreid. Het speelt erg lekker en is gemakkelijk te begrijpen. Bovendien is het een knap staaltje techniek op de Nintendo DS. Hoewel de muziek een matige kwaliteit heeft, is het wel weer ontzettend goed dat je met zoveel instrumenten een veelvoud aan nummers kunt bespelen.

Pluspunten

Minpunten Cijfer  
+ Veel mogelijkheden
-  Muziek kwaliteit slecht
8
+ Veel instrumenten
- Ziet er gedateerd uit
+ Veel liedjes

/>Door: Dalischa de Kok - Novum ©