Blur

Victor (albedo)

Gespeeld op de: PlayStation 3
Ook verkrijgbaar voor: Xbox 360 en PC


Blur is Mario Kart voor stoere kerels, althans als we de reclame mogen geloven. Het coole imago en het racen met bestaande wagens spreken tot de verbeelding, de vraag blijft echter of Blur daadwerkelijk een race-ervaring biedt die Mario Kart evenaart of dat het niet meer is dan een dertien in een dozijn arcade-racer.

Vanaf het begin is meteen duidelijk dat Blur een grote focus heeft op online gamen. Zo is heel gemakkelijk in-game je vriendenlijst op te roepen en is het mogelijk om je raceresultaten te uploaden naar facebook of twitter, zodat iedereen ziet hoe geweldig jij bent. Als je het spel start heb je de keuze uit single of multiplayer. In de single player-modus heb je eigenlijk alleen de career waar je mee aan de slag kunt. Naast de career is er de Showroom waar je de gewonnen auto's eens rustig kunt bekijken en de trophy-junkies kunnen bij Stickers hun gewonnen prijzen als stickers bekijken. De career is opgesplitst in negen groepen, in iedere groep is er een baas, waar je pas tegen mag racen na het behalen van bepaalde doelen.
blur1
Het spelverloop in Blur is een redelijk standaard formule: voltooi races en behaal punten om nieuwe races en voertuigen vrij te spelen. Voor gewonnen races krijg je "lights", vijf lights als je eerste wordt, vier lights voor de tweede plek en drie lights wanneer je als nummer drie over de streep komt. Met de lights open je weer nieuwe races. Tijdens de races krijg je daarbij waarderingen van de fans, door bepaalde doelen te halen, zoals binnen een bepaalde tijd door een aantal poortjes rijden, en door andere auto's te dwarsbomen. Met de behaalde fanpunten speel je nieuwe wagens en upgrades vrij. Heb je eenmaal de doelstelling van de baas gehaald dan ga je de strijd aan in een één-tegen-één race. Kom je als winnaar over de finish, dan krijg je de auto van je rivaal cadeau en win je een mod. Mods zijn aan je auto te koppelen en maken bijvoorbeeld bepaalde power-ups, die je pakt tijdens het racen, krachtiger.

Er zijn verschillende soorten races, je hebt de standaard race waar je simpelweg eerste moet worden, Destruction races waarin je zoveel mogelijk auto's van de baan moet schieten en Checkpoint races waarin je racet tegen de klok. In totaal zijn 63 races te winnen in de career-modus op dertig verschillende banen verdeeld over veertien locaties. Natuurlijk heb je tal van voertuigen tot je beschikking, van stoere Amerikaanse muscle cars tot snelle sportwagens en off road auto's. Het zijn allen bestaande auto's met ieder hun eigen rijgedrag. Zo hebben off road wagens een duidelijk voordeel op een zandparcours, maar zijn ze in het nadeel op de weg door hun gebrek aan snelheid.
blur2
De vergelijking die wordt gemaakt met Mario Kart is begrijpelijk, want het principe is vergelijkbaar. Tijdens de races pak je power-ups op, zoals mijnen, stroomschokken, raketten en schilden, die je inzet om je tegenstanders van de weg te blazen. In totaal kun je drie power-ups tegelijk bij je dragen en zelf selecteren welke je wilt gebruiken. Heb je een power-up gepakt die je toch niet wilde, dan gooi je hem weg om ruimte te maken voor een nieuwe.

Blur maakt het je zeker niet gemakkelijk, in de normale races moet je minimaal derde worden om de race te halen en dat valt niet altijd mee. De computer rijdt behoorlijk agressief en is niet schuw om je het leven zuur te maken met wapens. Meestal rij je achter de feiten aan terwijl je bezig bent met het verkennen van de baan en uitvogelt waar de beste power-ups liggen. Het verkennen van de banen is trouwens aan te raden aangezien ze vol met binnendoor weggetjes zitten. De moeilijkheidsgraad van Blur zal sommige gamers zeker tegenstaan. Gelukkig heeft het spel drie niveaus en wie worstelt om de races door te komen kan altijd overschakelen naar het easy-niveau.

Zoals gezegd heeft Blur een grote focus op online racen. Je behaalde resultaten in de single player staan geheel los van je online prestaties. Echte online-gamers hoeven zich dus niet eerst door de career te worstelen om alles vrij te spelen. Het online racen kan met twintig man tegelijk en is lekker hectisch. Met zoveel man willen de races nog wel eens lag vertonen, de races met tien man verliepen echter probleemloos. Leuk voor de mensen met echte vrienden is dat ze gezellig met zijn vieren, splitscreen, tegen elkaar kunnen racen.
blur3
Grafisch is Blur best in orde, de auto's zien er goed uit, alleen missen ze wat detail en de banen zijn afwisselend genoeg om het interessant te houden. Zo race je door havens, steden waarbij je door gebouwen zoeft en door natuurgebieden en zandvlaktes. Het gevoel van snelheid, zeker in de latere races, zit er goed in. Toch blinkt het spel grafisch nergens in uit en ziet het er uit zoals we dat tegenwoordig minimaal verwachten. Blur pronkt met een licensed soundtrack (die vreemd genoeg standaard uit staat), maar persoonlijk was ik daar niet van onder de indruk. De muziek bestaat voornamelijk uit techno-achtige deuntjes. De ronkende motoren en geluidseffecten denderen effectief door je speakers en zijn zeker een plezier voor het oor.

Conclusie:
Blur is een leuke en pittige racegame, die vooral met een aantal vrienden of online veel plezier oplevert. Een van die spellen waar je weken, zo niet maanden, online plezier mee hebt. Daarbij hebben de offline gamers een flinke kluif om de career-modus helemaal door te spelen en alle extra's en trophies te verzamelen. Helaas voor Blur is het niet spectaculair genoeg om echt op te vallen tussen alle top racegames die er al zijn en voelt het toch een beetje als "been there, done that". Gamers die echter van arcade-racers houden, doen er zeker goed aan om Blur eens te bekijken.

Pluspunten

Minpunten Cijfer  
+ Pittig
- Wellicht te pittig
7
+ Leuk online en met vrienden
- Soundtrack stelt teleur

- Springt niet echt uit de massa