Nier

Victor (albedo)

Liefhebbers van Japanse RPGs komen de laatste goed aan hun trekken, hadden we eerst White Knight Chronicles en Final Fantasy XIII, nu komt Square Enix met de actie-RPG Nier. Deze keer dus geen turn based combat, maar realtime actie. Zonder al te veel te weten over Nier, begon ik vol goede moed aan het avontuur. De moed zakte me bijna snel weer in mijn schoenen, dit is zeker geen driedubbele A-titel. Gelukkig hield ik vol en speelde door, om er achter te komen dat Nier zeker meer te bieden heeft dan op het eerste gezicht lijkt.
nier2
In een wereld overrompeld door schaduwwezens (Shades) is Nier op zoek naar een medicijn om zijn zieke dochter, Yonah, te genezen. Ze is getroffen door een dodelijke ziekte, de 'Black Scrawl', waar tot op heden nog geen genezing voor bestaat. De introductie speelt zich af in een verlaten besneeuwde stad in de nabije toekomst. Nier en Yonah zijn omringd door Shades en hun laatste uur lijkt geslagen. Als laatste redmiddel keert Nier zich tot een mysterieus boek, dat hem magische krachten geeft waarmee hij de vijanden verslaat. Na de intro zijn we opeens in een dorpje ver in de toekomst, maar alles voelt middeleeuws aan. Dit is het begin van een avontuur waarin een vader zijn dochter probeert te redden. In zijn zoektocht naar een geneesmiddel wordt onze held bijgestaan door een magisch en narcistisch boek, Grimoire Weiss en een heethoofdige dame in ondergoed genaamd, Kaine. Vooral de cynische en arrogante opmerkingen van Weiss en de gesprekken tussen Weiss en Kaine zorgen voor een komische noot.

De introductie voelt wat bedrukkend aan door de grauwe sfeer en gotische muziek. Persoonlijk vond ik de intro wat te lang en eentonig. Dit had weinig te maken met de sfeer, maar meer met het feit dat je minutenlang aan het hakken bent, waardoor ik bijna al in het begin mijn aandacht voor het spel verloor. Gelukkig maakte het spel net op tijd de overstap naar de toekomst, waar de rest van het spel zich afspeelt. De sfeer van het dorpje waar je opeens bent beland is veel vrolijker en tot mijn opluchting biedt Nier veel meer dan alleen het hakken op vijanden.
nier1
Nier is een actie-RPG en combineert hack'n slash gameplay met RPG-elementen en een vleugje platforming. Tijdens de introductie van het spel word je wegwijs gemaakt met de besturing die vrij simpel is. Eén knop voor aanvallen, één om te springen en met de R2-knop ontwijk je aanvallen, een move die je veel gaat gebruiken. Verder beschikt Nier over magische aanvallen die je uitvoert met de knoppen R1 en L1. Tevens kan hij commando's geven aan Kaine, om aan te geven wat ze moet doen tijdens een gevecht, of aan nabije dieren, om ze bijvoorbeeld te lokken.

De RPG-elementen zijn behoorlijk standaard, voor het verslaan van vijanden krijg je ervaringspunten waardoor je in level stijgt en steeds sterker wordt. Je krijgt verschillende zwaarden tot je beschikking, die je sterker kunt maken bij de smid als je de juiste materialen in je bezit hebt. Verder leert Nier woorden, deze kan hij koppelen aan wapens of magie voor extra statuseffecten en krachtigere aanvallen.

Soms switcht de camera naar een zijaanzicht, tijdens deze stukken komen de platformelementen aan bod en moet je vooral springen van platform naar platform om een bepaalde plaats te bereiken. In andere situaties krijg je te maken met een bovenaanzicht, in dit geval moet je meestal een puzzeltje oplossen dat vaak bestaat uit het verschuiven van kisten in een bepaalde volgorde. Naast het hakken, springen en puzzelen, kent Nier ook een momentje van rust in de vorm van vissen. Dit onderdeel voelde totaal niet op zijn plaats en de keren dat je verplicht werd het te doen stoorde het mij alleen maar. Nier probeert bijna te veel gameplay samen te voegen in één game, waardoor sommige dingen minder goed uit de verf komen. Gelukkig zit de basis erg goed in elkaar en speelt het spel lekker weg.
nier3
Behalve het volgen van het verhaal kun je allerlei sidequests doen, die je krijgt opgedragen door de bewoners van de verschillende steden. Deze opdrachten lopen uiteen van het simpelweg boodschappen doen in een andere stad, tot het verslaan van monsters die omgeving onveilig maken. Met het succesvol afronden van quests verdien je geld, dat je vooral later in het spel nodig hebt om items te kopen en je wapens te upgraden.

Met Final Fantasy XIII nog fris in het geheugen verwacht je grafisch veel van een titel die is uitgegeven door Square Enix, Nier is echter wat teleurstellend. Vooral in het begin oogt het een beetje als een opgepoetst PS2-spel. De opening laat een besneeuwde stad zien in grauwe kleuren met weinig detail. Gaandeweg fleurt en kleurt alles wat op en kom je in verschillende steden die ieder een authentieke uitstraling hebben. De wegen naar de steden toe zijn echter wat saai en bestaan veelal uit open velden of woestijn, daarbij zien Nier en de meeste andere personages die je tegenkomt er niet spectaculair uit en rent Nier alsof hij erg nodig naar de wc moet. Toch weet het spel enige indruk te maken dankzij de soms enorme eindbazen die je voor je kiezen krijgt. Het lijkt er bijna op dat het team alle aandacht heeft besteed aan deze wezens.

Grafisch had het spel wat meer aandacht verdiend, het geluid is daarentegen wel goed verzorgd. De muziek is meeslepend en wisselt af tussen rock, gotische melodieën en rustige achtergronddeuntjes. De stemmen zijn daarbij redelijk ingesproken, Nier klinkt als een stoere kerel, Weiss als een arrogante kwast en Kaine als een dame die constant lijdt aan PMS, precies zoals ze moeten klinken. Daarmee is niet gezegd dat iedere gesproken zin uitmuntend klinkt, maar geen van de personages gaat op je zenuwen werken, wat nogal eens voorkomt bij Japanse RPG's.

nier4
Nier lijkt op het eerste gezicht niet bijzonder, de introductie is wat te lang, grafisch gooit het geen hoge ogen en de gameplay is redelijk standaard. Wie doorspeelt merkt echter al snel dat Nier meer te bieden heeft. De verschillende gameplay-elementen zorgen voor een vermakelijk spel, al komen niet alle onderdelen even goed uit de verf, dat gaandeweg alsmaar leuker wordt. Vooral de bossfights zorgen voor spektakel, waarbij het telkens weer een verrassing is wat voor een monster je voor je kiezen krijgt. Nier komt zeker niet in aanmerking voor game of the year, maar het is zeker een game waar actie- en RPG-fanaten zich uitstekend mee kunnen vermaken.

Gespeeld op: PlayStation 3

Pluspunten

Minpunten Cijfer  
+ Leuke combinatie van gameplay
- Niet alles even goed uitgewerkt
7,0
+ Imposante eindbazen
- Grafisch niet al te sterk
+ Grappige conversaties
- Vissen