CD: Kate Nash - My Best Friend Is You

Martijn van Veen

In 2007 kwam de Britse zangeres Kate Nash met haar debuutalbum Made of Bricks. Drie jaar later, na het behalen van haar rijbewijs en vele lessen drummen, is haar tweede album, My Best Friend Is You, uitgekomen. Na haar adempauze is Kate helemaal terug en staat ze op de Pinkpopzondag.

 

Op het tweede album heeft ze hulp gehad van producer Bernard Butler, wie onder andere ook de zangeres Duffy succesvol maakte. Ook kreeg ze een relatie (met Ryan Jarman van de band The Cribs, red.). Deze relatie draagt duidelijk bij aan het vrolijke en aanstekelijke album dat ontstaan is. Op tracks als 'I Just Love You More' is duidelijk te horen dat Kate verliefd is.

Maar, zoals bij elke relatie, zijn er ook mindere kanten. In 'Early Christmas Present' hekelt ze de achterbaksheid en ontrouw van sommige personen. Ook jaloezie, seks en drugs worden niet overgeslagen. Het nummer 'Mansion Song' bijvooreeld begint met een gedicht waarin de 'fucks' goed worden gebruikt. Het lied is een verwijzing naar de vrouwen die hun lichaam en seks gebruiken om hogerop te komen. Het is duidelijk dat de Britse zangeres dit niet goedkeurt.

In het slotlied 'I Hate Seagulls' laat Kate zich nog even één keer gaan en somt alles op wat haar dwars zit. Alles wat de zangeres haat, wordt nog even door haar bezongen. Het lijkt een somber nummer, maar ze eindigt steeds met het benoemen van de persoon waar ze het meest van houdt, Ryan Jarman.  

Het is een heerlijk album geworden met veel zomerse gevoelens. De relatie van Kate heeft duidelijk het album beïnvloed. Het zorgt voor nummers over de liefde, maar ook over jaloezie en ontrouw. Zet als het somber weer is (en dat is niet zo moeilijk in Nederland), deze cd op en je wordt geheid vrolijk.