Boek: Osamu Tezuka: MW Tweede boek: Onthullingen

Roel (PhalanX)

kaft MW vertelt het verhaal over Michio Yuki, het slachtoffer van het giftige gas genaamd MW. Het gas heeft Yuki in   leven gelaten, maar het heeft hem in een gewetenloos monster veranderd. Yuki kent geen genade en hij wordt gedreven door wraak, de enige man die hem kan stoppen is zijn beste en oudste vriend: pastoor Garai.

Het verhaal achter MW is verontrustend. Het ene complot loopt over in het andere complot en de vele personages bewegen zich als schaakstukken over een bord. Het is geen lichte kost, en het is zeker geen materiaal voor kinderen.

MW Tweede Boek: Onthullingen gaat verder waar het eerste deel stopte, maar dit vervolg is goed als losstaand deel te lezen. Bepaalde details zullen je ontgaan en de relaties tussen de personages onderling zullen misschien niet altijd even diepzinnig en logisch overkomen, maar naarmate het verhaal zich ontvouwt worden deze zaken duidelijk door de interactie tussen karakters en de verschillende flashbacks.

Zoals ik al aangaf, MW is geen lichte kost, het verhaal is complex en bloederig. Michio Yuki mag dan schurk van het stuk zijn, er zijn maar weinig andere figuren die zonder zonde zijn, sterker nog, de feilbaarheid van vrijwel ieder belangrijk figuur komt haast pijnlijk duidelijk naar voren. Dat is de kracht van MW, maar tegelijkertijd ook een zwak punt. Als lezer is het moeilijk om je te binden aan de belangrijkste personen die worden opgevoerd, omdat ze stuk voor stuk door de mangel worden gehaald.

michioHet tekenwerk is voor de liefhebber. Osamu Tezuka is een gedegen tekenaar, zijn stijl is duidelijk en gedetailleerd, maar het stamt uit 1976… en dat is er aan af te lezen. Het zijn niet alleen de details waar je de leeftijd van MW aan kan afzien, het is ook de stijl zelf. We hebben ongeveer vijfendertig jaar aan visuele veranderingen en revoluties gezien, en dat beïnvloedt de snelle lezer. Deze uitgave, een prachtige hardcover, in pocketformaat, richt zich dan ook op een heel ander publiek, de wat oudere lezer die het werk kan plaatsen in de tijd dat het geschreven en getekend is.

Het verhaal steekt goed in elkaar, de personages zijn misschien net iets te beschadigd, en sommige onthullingen lijken een tikkeltje toevallig te zijn, maar MW is een zeer degelijk product. Het is op vakkundige wijze in elkaar gezet, het is het werk van iemand die weet wat hij doet, die weet welke richting hij op wil met dit verhaal en dat valt op iedere pagina te lezen.

Is het de tweede Astro Boy? Bij lange na niet.

Is het de moeite van het lezen waard? Dat zeker.