Blu-Ray: The Lord of the Rings

Hans-Robert (Adagio)

Fans van The Lord of the Rings liepen al een tijdje met de vraag rond: wanneer zou de trilogie uitkomen op Blu-Ray? Deze maand is het antwoord gekomen. Vanaf nu is er namelijk een box te koop waarmee de drie bekende films thuis in HD-beeldkwaliteit te bewonderen zijn. Klinkt leuk, zou je zeggen. Maar de vreugde wordt aardig getemperd als je ziet wat de box brengt...

 

De Blu-Raybox met The Fellowship of the Ring uit 2001, The Two Towers uit 2002 en The Return of the King uit 2003 bevat namelijk naast een rits extra's alleen de oorspronkelijke bioscoopversies van de drie films. Fans, liefhebbers en andere geïnteresseerden weten echter dat er al een jaar of vijf DVD-boxen te koop zijn, gevuld met de zogeheten extended editions van de films met extra beeldmateriaal. De grote vraag die rijst is dan ook: waarom zijn niet de extended editions als basis gebruikt voor de Blu-Raybox?

 

Het antwoord is niet hoorbaar door het geronk van de marketingmachine van New Line Cinema, die met de opkomst van Blu-Ray weer nieuwe mogelijkheden lijkt te zien om zoveel mogelijk geld uit de franchise te persen. Het is namelijk zeer waarschijnlijk dat er over een half jaar of iets dergelijks alsnog een extended Blu-Rayedition komt. Mensen die er voor geleerd hebben, hebben zonder twijfel onderzocht hoe lang je het best zou kunnen wachten met deze release. En de fans? Die zitten ondertussen te twijfelen. Ga ik wachten op de extended edition? Of zwicht ik en koop ik ondertussen ook maar de 'gewone' Blu-Rayrelease? En de marketingmachine rekent op het laatste.

 

Maar deze reviewer doet daar niet aan mee. Niet dat de films niet de moeite zijn op Blu-Ray, hoor. De films zijn heerlijk om naar te kijken en te luisteren en met 1080p-beelden en DTS-HD-geluid komt de film je huiskamer binnen zoals regisseur Peter Jackson het ongetwijfeld voor ogen heeft gehad. Maar het kijkt gewoon minder als je weet dat er nog meer pracht en praal is die schreeuwt om op full-HD bekeken te worden. Zijn de extra's dan nog de moeite waard? Maken die nog gebruik van de mogelijkheden die Blu-Ray biedt? Nou nee, niet echt. Alle extra's staan namelijk op gewone DVD's. Veel documentaires, een aantal previews en muziekvideo's en tot slot wat trailers. De films zelf zijn daarbij niet voorzien van commentaartracks. Kortom: voor de extra's hoef je het wat mij betreft ook niet te doen.

 

 

Kortom: het is jammer om niet teleurgesteld te zijn over de eerste Blu-Rayrelease van een van de leukste filmtrilogieën van de afgelopen tien jaar. De box is leuk voor diegenen die de drie films nog niet zelf hebben en die een leuke filmserie voor hun pas aangeschafte Blu-Rayspeler zoeken. Iedereen die zich ook maar een beetje Lord of the Rings-liefhebber noemt, zal inmiddels allang het nodige op dvd thuis hebben liggen. Deze box zal daarop - los van de HD-beelden - nauwelijks een toevoeging zijn. Ik wacht in ieder geval met smart op de extended Blu-Raybox als deze ooit uitkomt. Ik kan me niet voorstellen dat daar met een beetje creativiteit niets leuks van te maken is. Maar goed, ik weet niet hoe groot de eerstgenoemde groep is. Misschien vergis ik me wel en zijn er nog genoeg mensen die met de Blu-Raybox hun eerste stappen in Middle-Earth zullen zetten. In dat geval: welkom en geniet ervan!