Danceparty: In Qontrol 2010 - Save.Exit.Planet.

Tom (Sethje)

Op zaterdag 17 april was het tijd voor In Qontrol, het thema van dit jaar was Save.Exit.Planet. De liefhebbers van de hardere stijlen hadden in de Rai in Amsterdam vier zalen tot hun beschikking: The Third Millennium Society, The Imperial Greenhouse Institute, The Chaos Theory Foundation en The Acocalypse Association. Iedere zaal representeerde een bepaalde stroming zodat er voor iedereen wat wils was.

Save.Exit.Planet

Organisator Q-Dance had in de aanloop naar het feest weer het nodige van stal gehaald om In Qontrol aan het publiek te presenteren. Wie na Hard Bass het Gelredome verliet, liep een aantal milieuactivisten tegen het lijf, deze bleken bij de eerder genoemde fictieve milieuorganisaties te horen. De organisaties werden nog verder voorgesteld in een speciale Save.Exit.Planet newsflash van CBA News. Verder hadden de organisaties elk hun eigen website die op eigen wijze was ingericht en zo waren er ook voor iedere organisatie afzonderlijke filmpjes gemaakt. Dit zag er allemaal zeer gelikt uit, een compliment voor Q-Dance is hier dan ook duidelijk op zijn plaats.

IQ



Voor de hardstyleliefhebber was het dit jaar te doen in The Third Millennium Society, de mainstage in de volksmond, en in The Imperial Greenhouse Institute, ook wel de hardstyle-zaal genoemd. In de strijd om de aarde te redden van een tragische ondergang maakte het publiek kennis met Titan in The Imperial Greenhouse Institute (T.I.G.I.). Hij draaide wat lekkere early hardstyle platen om daarna over te gaan op het wat nieuwere werk. Deze jongen is duidelijk een aanwinst voor de scene, hij mixte niet op safe en liet via de hotcue’s een live-edit van Noisecontrollers - Ctrl.Alt.Delete, het In Qontrol anthem van 2009, horen.

 

IQshow
foto: www.q-dance.nl

Na deze letterlijk en figuurlijke Titaan werd het tijd voor Psyko Punkz in T.I.G.I.. Dit talentvolle duo heeft in 2009 haar naam gevestigd en kan tegenwoordig al op een grote schare fans rekenen. Deze waren dus ook allemaal op tijd binnen om hun helden aan het werk te zien. Met hun platenkeuze en energieke performance krijgen ze het publiek meestal wel op hun hand, dit kregen ze op In Qontrol ook weer voor elkaar. Met Zatox – Ear Fucking werd de toon gezet waarna hun eigen Rock Ya Attitude luidkeels werd meegezongen door de massa. Door met achtereenvolgens Zatox – Andromeda, Ran-D – Feel my fire en Brennan Heart & Wildstylez – Reputation Game hun set af te sluiten met een paar van de heerlijkste platen van het moment had niemand durven dromen.

show
foto: www.q-dance.nl

Het publiek in T.I.G.I. moest hierna duidelijk even bijkomen, maar dan hebben ze met Alphaverb de verkeerde te pakken. Alphaverb stond in eerste instantie niet geprogrammeerd maar doordat de Bass Agents wegens de aswolk de oversteek vanuit Maleisië naar Nederland niet konden maken, werd hij - tot grote vreugde van het merendeel van de hardstyleliefhebbers - als vervanger aangewezen. Hij opende met een gouwe ouwe: D-Block & S-te-Fan – Keep it coming, MC Villain deed live de vocals mee en er kon meteen weer lekker worden losgegaan! Alphaverb bleek ook nog tijd te hebben gehad om een In Qontrol-edit van Alphaverb – Still Here (Gentalica edit) in elkaar te knutselen. Hulde dat we zo’n vette track eens op een groot feest hebben kunnen horen!

Alphaverb
MC Villain & Alphaverb foto: www.q-dance.nl

Tijdens de set van Alphaverb was het al wat rustiger geworden in de zaal maar tijdens Dailucia werd het nóg rustiger. Veel mensen besloten om ergens te gaan kijken omdat ze een erg zwakke set neerzette. Ze zat er een paar keer aardig naast en zette zelfs eenmaal de nog draaiende plaat stop. Het was aan Slim Shore om de geïnteresseerden van T.I.G.I. te laten zien hoe het anders kan. Slim Shore heeft een eigen stijl en daar moet je van houden, you love him or you hate him. De zaal werd voor de tweede keer deze avond getrakteerd op Ran-D’s Feel my fire en kon genieten van Slim Shore’s eigen Syren. 

IQshow
foto: www.q-dance.nl

Na kennisgemaakt te hebben met T.I.G.I. werd het tijd om eens te gaan kijken bij The Third Millenium Society. Hier maakte de maker van het anthem van In Qontrol 2010, Frontliner, zijn opwachting. Deze DJ heeft zich het laatste jaar goed ontwikkeld achter de decks en zijn setjes zitten steeds beter in elkaar. Zijn producties met B-Front kwamen natuurlijk voorbij en tot plezier van velen had Frontliner Overload – The Anthem ( Vortex vs. Zatox remix) weer eens onder het stof vandaan gehaald, genieten! Tijdens deze set viel het geluid aan de linkerkant van de main helaas een paar keer weg. Dit was erg jammer maar gelukkig hielden de boxen het tijdens Frontliner – On the rise wel vol, wát een vette track zeg.

Frontliner
Frontliner foto: www.q-dance.nl

Met nog drie uur te gaan begonnen B-Front en Digital Punk aan hun set in T.I.G.I.. Beide mannen staan erom bekend dat ze van hard houden en dat bleek ook wel. Er kwamen recente rauwe platen voorbij zoals B-Front – Neophobia. Ook B-Front en Digital Punk hadden achterin hun cd-map zitten kijken, want ineens hoorde het publiek Zany meets The Beholder – Midnight. Altijd fijn om zo’n track weer eens te horen, er mag vaker iets uit die periode gedraaid worden.

Alpha²
Alpha² foto: www.q-dance.nl

Het hardere werk in T.I.G.I. werd voortgezet door de Alpha². Deze mannen weten het tempo er altijd wel in te houden, dit deden ze door wat nieuw werk van Zatox, Zatox feat. Nikkita – Raw Style, en voor de vierde keer op de avond Feel my fire van Ran-D te draaien. Normaal zou je zeggen dat vier keer dezelfde plaat wel wat irritant is, in dit geval is Feel my fire zo geniaal dat het niets uitmaakte. Tijdens de set van Alpha² deed zich een grappig voorval voor met het decor. De DJ’s stonden te draaien in een soort opblaasbare koepel die open was aan de voorkant, op een gegeven moment liep de lucht eruit en zakte de koepel in. Hierdoor kregen de Alpha² die koepel – die best groot was – op hun hoofd. Gelukkig werden ze door MC Villain, collega B-Front en enkele medewerkers van Q-Dance ontzet. Hierna werd er letterlijk en figuurlijk nieuw leven in de koepel geblazen en kon T.I.G.I. met een gerust hard het laatste uur tegemoet treden.

NC
Noisecontrollers foto: www.q-dance.nl

Dit jaar was het de eer aan Noisecontrollers om af te sluiten op de mainstage, The Third Millenium Society. Inmiddels kwam er al aardig wat daglicht door de ramen van de Rai, dat herinnert je er altijd weer aan dat In Qontrol er weer bijna op zit, dat is altijd jammer maar het heeft toch ook zijn charme. Na onder andere Pavo – Communicate en Noisecontrollers – Samara te hebben gehoord werd met D-Block & S-te-Fan – Fuck de Noisecontrollers het startschot gegeven voor een reeks hardcore tracks waarmee In Qontrol 2010 zou worden afgesloten. Eén van de Noisecontrollers had onder zijn hardcore-alias, Kasparov, een hardcore-edit van Wildstylez & Alpha² - Atrocious gemaakt en de bekende “afsluitplaten” als Masters of Ceremony – Rocking with the best en Brennan Heart – Feel U Here ( G-Town Madness & The Viper remix) kwamen wederom voorbij. MC DV8 zorgde nog voor een mooi saamhorigheid momentje op de mainstage, in de break van Tha Playah – Walking the line vroeg hij het publiek te gaan zitten. Het merendeel gaf hieraan gehoor en op het moment dat de track weer losging was het prachtig om te zien hoe de zaal omhoog kwam en iedereen compleet uit zijn dak ging.

IQ
Sitdown momentje foto: www.q-dance.nl

Q-Dance heeft tijdens In Qontrol 2010 haar bezoekers een prachtige avond voorgeschoteld, het was jammer dat het geluid een paar keer niet meewerkte maar voor de rest was alles weer tot in de puntjes geregeld. Er hing overal een goede sfeer en je hoefde nergens lang te wachten op je biertje of je eten. Op naar In Qontrol 2011, benieuwd wie of wat we dat jaar moeten redden van de ondergang…