CD: The Baseballs - Strike

Joost Melis (Pink_Floyd)

Wie wel eens naar Gerard Ekdom op 3FM luistert kent het fenomeen: de barbecueplaat! Een vrolijke, upbeat en swingende track die het gevoel van de lente oproept. Samenvallend met de eerste zonnestralen afgelopen week en die zwartgeblakerde BBQ die je in de hoek zag staan, komt het album van The Baseballs uit, genaamd Strike. De single 'Umbrella' heb je wellicht al eens voorbij horen komen in de ether en geef toe, aanstekelijk en vrolijk klinkt het.

The Baseballs


Nu is er een heel album vol met de rock 'n roll coverfratsen van het trio, want dat is simpelweg wat het is. Een album vol covers in rock 'n roll vorm, of zoals ze hetzelf zeggen 'Voc 'n Roll' omdat naast de retro-arrangement de vocalen nogal centraal staan. De heren ontmoetten elkaar enige tijd terug in de oefenruimte van een heavy metal bunker in Berlijn en hun jaren vijftig haardracht bracht hen even later muzikaal nader bij elkaar. Even wat jammen en een een keer 'Blue Suede Shoes' oefen en het kwartje viel. Niet alleen de coupe, maar ook de bakkebaarden, het leren jasje, het kammetje in de achterzak en de jaren vijftig adoratie was bij alle drie aanwezig. Reden te meer om daar iets mee te doen.

The Baseballs


Het is natuurlijk in meerdere genres al eens eerder gedaan, getuige de latin-versies, reggae-dub-versies, country-versies en metal-versies van god weet wat. Dit is weer eens wat nieuws en voor één album lang is het een geniale zet. Een vervolgplaat zou al gauw vervelend en niet meer origineel zijn, maar voor nu is het een welkome verrassing. Veelal zijn het energieke en heupenwiegende covers in de trant van 'Umbrella' (Rihanna). 'Love In This Club' (Usher) met een swingend baslijntje, handclaps en harmonieën. Een snellere 'Hey There Delilah' (Plain White T's) inclusief snikkende vocalen en pianoriedels. Doewapdieda koortjes en mondharmonica in 'Bleeding Love' (Leona Lewis) of een herinnering aan een zwoele Elvis in 'Don't Cha' (Pussycat Dolls). Alle tracks hebben een voc 'n roll make-over gehad en klinken vaak beter en vrolijker dan het origineel. 'Hot 'n Cold' van Katie Perry en 'I Don't Feel Like Dancing' van de Scissor Sisters, lijken nog het meest op het origineel, maar bij een track zoals 'The Look' (Roxette) of 'Angels' (Robbie Williams) moet je toch even nadenken waar het oorspronkelijk ook alweer vandaan kwam. Swingend is het echter wel. Dit jaar met bakkebaarden aan de BBQ dus!