Boek: V.M. Manfredi: The Ides of March

Wouter Kursten (Magneet)

De ides of March betekent eigenlijk simpelweg vijftien maart. Wat is er dan allemaal gebeurd op die dag zodat ze er zelfs een boek naar vernoemd hebben? Nou een aantal kleine dingetjes: Columbus kwam op deze dag in 1493 terug in Spanje van zijn eerste trip naar Amerika, in 1820 werd Maine de 23ste van de Verenigde Staten van Amerika, in 1996 werd Fokker failliet verklaard, in 1877 werd de eerste Cricket test match tussen Engeland en Australië gespeeld en in 44 v.Chr. werd er in Rome een moord gepleegd. Over deze moord gaat het boek The Ides of March.

 



De moord op deze voorjaarsdag in 44v.Chr was natuurlijk niet zomaar een moord, anders zou er nooit een boek over geschreven zijn. Op deze dag werd Julius Caesar vermoord door Marcus Junius Brutus, Gaius Cassius Longinus, Decimus Junius Brutus en enkele andere senatoren. Er zijn natuurlijk vele boeken en verhalen geschreven over hoe dit alles heeft kunnen gebeuren. De bekendste versie is waarschijnlijk die van Shakespeare. Valerio Massimo Manfredi besloot om in zijn verhaal alleen de laatste week voor de dood van Julius Caesar te beschrijven.

The Ides of March is een boek dat verschrikkelijk lekker leest en dat ik ondanks de 315, Engelstalige, pagina's in maar een paar sessies uitgelezen heb. De Romeinse benamingen en namen zijn af en toe wat lastig en kunnen soms verwarrend zijn. De betekenis van de woorden zijn meestal nog wel goed uit de tekst te halen, maar de namen heb ik nog wel eens door elkaar gehaald.

De gebeurtenissen en acties in het boek zijn echt uitstekend omschreven. Het was heel makkelijk om mezelf alles goed voor te stellen. De spanningsopbouw is heel goed gedaan en zal bij een tweede of derde keer lezen niet gaan vervelen. Al met al is dit dus een leuk boek om te lezen zeker ook omdat er niet heel veel boeken zijn die spelen in de Romeinse tijd.