CD: Year Long Disaster - Black Magic: All Mysteries Revealed

Joost Melis (Pink_Floyd)

En nu maar hopen dat de naam geen voorspellende gave heeft. Dat zal waarschijnlijk wel meevallen, de band draait namelijk al even mee. In 2004 begon Year Long Disaster aan hun muzikale avontuur en in 2007 bracht het trio een niet onverdienstelijk self titled debuutalbum uit. Het leverde ze plekken als support act op bij onder meer Foo Fighters, The Cult en Velvet Revolver. Drie jaar later is het de taak om de deur nog wat harder in te trappen en door te breken.

Year Long Disaster


In 2007 waren ze in Nederland ook al te aanschouwen, onder andere op het festival deBeschaving in Utrecht. Toen produceerden de heren een mengelmoes van snerpende bluesrock en hardrock. Een energieke frontman schoot van links naar rechts over het podium en liet zijn lange zwarte plukken haar veelal voor zijn gezicht bewegen. De zanger Daniel Davis heeft de muziek in elk geval met de paplepel ingegoten gekregen, maar wat wil je ook met Dave Davies van The Kinks als vader. Maar ook de andere twee leden hebben al een rijke geschiedenis, Rich Mullins was bassist van Karma To Burn, en Brad Hargreaves verdiende eerder zijn centen als drummer van Third Eye Blind.

Door de wol geverfd zou je zeggen en zo klinkt het tweede album Black Magic: All Mysteries Revealed ook. Volwassen maar met een flinke bak jongehondenenergie. Dat zou je na het korte instrumentale intro niet zeggen, maar met behulp van 'Show Me Your Teeth' kan er wel een deur ingetrapt worden. Gewoonweg een lekkere bak rauwe rockherrie; met ruige vocalen, vette distortion, dikke baspartijen en beukende percussie. De gierende gitaarsolo's roepen sfeerscheppingen op uit de jaren zeventig. Led Zeppelin meets Velvet Revolver. 'Love Like Blood' (geen Killing Joke-cover) en 'Sparrow Hill' gooien het qua rock over de stonerboeg en in 'Stranger In My Room' zitten lichte jaren tachtig hardrockreferenties. Het verplichte rustmomentje vinden we op plek zes in de vorm van 'Seven Of Swords', een mindere track die nogal kaal is en in herhaling valt. Gelukkig wordt er met een flinke pot bluesrock revanche genomen en het rockt het album richting de uitgang.

Year Long Disaster


Year Long Disaster laat vooruitgang zien en hopelijk zorgt Black Magic: All Mysteries Revealed voor de benodigde doorbraak. Ze zijn in elk geval te aanschouwen op Paaspop dit jaar. Voor wat ruige rock en snerpende gitaren doe je er goed aan om even de Jack Danielstent in te lopen.