DVD: 44 Inch Chest

Hans-Robert (Adagio)

Wat doet een echte man als zijn vrouw hem ontrouw is geweest? Slikt hij zijn tranen weg en gaat hij door? Of stort hij in en dreigt hij ten onder te gaan aan het vrouwelijk verraad? Colin weet het even niet meer in 44 Inch Chest. Zijn vrienden kunnen het niet langer aanzien en ontvoeren de Italiaanse geliefde van zijn vrouw. Al snel is het arme ventje overgeleverd aan de radeloze Colin. Maar hoe kun je het leven van een ander vernielen als je eigen stoere leventje in duigen ligt?

 

Deze vraag staat centraal op de dvd van de Britse film. De acteerprestaties van de stoere gangsters Colin (Ray Winstone) en zijn maten Peanut (John Hurt), Meredith (Ian McShane), Archie (Tom Wilkinson) en Billy (Stephen Dillane) doen denken aan personages uit de Guy Ritchie-films Snatch en Lock, Stock and Two Smoking Barrels. De vrienden - elk met een andere persoonlijkheid - hebben een gezamelijk doel: ze willen Colin uit de put helpen en hem zo snel mogelijk zijn mannelijkheid laten hervinden. Ze sleuren de Italiaan in een bus, flikkeren hem in een afgesloten kast in een leegstaand huis in één kamer met Colin. Wat hij doet met de loverboy van zijn vrouw, zal ze eigenlijk een worst zijn. Als hij maar iets doet.

Wat volgt is een film die bij vlagen briljant is en voor de rest niet slecht. 44 Inch Chest is als een haperende auto die af en toe zonder aanwijsbare reden afslaat. De film loopt aardig goed, komt zelfs behoorlijk op gang en neemt je op die momenten mee in de gekwelde geest van Colin: je voelt zijn woede, pijn, verdriet en ongeloof. Soms staat de wagen echter stil en betrap je jezelf erop dat je achterop het dvd-doosje naar de speelduur van de film zit te zoeken.

 

Ondanks dat is de openingsscène geweldig, zijn de dialogen aardig en de acteerprestaties van de betrokkenen best goed. De dvd biedt genoeg stof tot overpeinzen en laat je wellicht terugdenken aan de keer dat je zelf door een geliefde belazerd bent. Maar het blijft bij denken. De film toont de innerlijke strijd van Colin, maar slaagt er niet in de kijker er deelgenoot van te maken. Regisseur Malcolm Venville probeert dat wat te verdoezelen met humor, drank en veel gevloek. Leuk, maar het leidt af van het werkelijke verhaal. En dat gaat over de innerlijke strijd en kwetsbaarheid van Colin. Tweede minpunt is de setting: de gangsters komen het huis eigenlijk niet uit. Daarmee maak je het jezelf als filmmaker erg lastig. Wellicht had Venville met een groter aantal flashbacks voor meer afwisseling in de film kunnen zorgen.

Ondanks het gevoel dat 44 Inch Chest niet alles uit de kast haalt, krijgt de film toch een ruime voldoende van me. Het is een film die met name liefhebbers van Britse gangsterfilms zal aanspreken. En omdat het over liefdesverdriet gaat, wil je wederhelft vast ook wel meekijken...