DVD: Jan Jaap van der Wal - Lekker hard lachen met oliebollen

Martijn (PartyAnimal87)

Wim Kan, Freek de Jonge, Youp van 't Hek. Dé drie namen die de meeste mensen zullen associëren met het fenomeen oudejaarsconference. De laatste jaren zijn er verschillende cabaretiers die het voorbije jaar, op al dan niet grappige wijze, doornemen, maar de enige echte oudejaarsconference wordt nog altijd op 31 december door de Vara uitgezonden. Afgelopen jaar was, evenals in 2007, het de beurt aan Jan Jaap van der Wal. Vanuit zijn geboorteplaats Leeuwarden nam hij 2009 door in zijn voorstelling Lekker hard lachen met oliebollen

Terwijl hij een deel van zijn publiek voorziet van oliebollen en champagne neemt Jan Jaap de voorbije 365 dagen door. Wat gebeurde er een hoop in 2009: de val van Dirk Scheringa, 14-jarige meisjes die de wereld rond willen zeilen, een aanslag op Koninginnedag en natuurlijk de economische crisis om maar wat te noemen. Alle hoogte- en dieptepunten worden besproken, waarbij Jan Jaap op zoek gaat naar de helden van het afgelopen jaar. Dat vormt de rode draad in deze show. Maar helaas lijkt hij zich vooral op deze draad te focussen waardoor de grappen niet goed uit de verf lijken te komen. Zo maakt hij zich 'kwaad' om een medewerkster van de marechaussee die niet weet waar Burkina Faso ligt. Alleen de manier waarop komt totaal niet over, laat staan dat het grappig is. Iets was Lebbis bijvoorbeeld wèl kan.

Wat hij vertelt komt allemaal wat betweterig, politiek correct en langdradig over. Valt er dan niets te lachen? Jawel, maar die momenten zijn spaarzaam en leiden vaak niet meer tot een bescheiden glimach. Het leukste is misschien wel het non-verbale, zoals de knipoog naar de veiling van de spullen van het failliete bedrijf van Marco Borsato (de kroonluchters en de gitaar) zorgen voor een glimlach. Datzelfde geldt voor de schaal waarop hij zijn oliebollen heeft liggen. De rest van het decor past overigens prima bij de voorstelling: eentonig en saai. Het is niet meer dan een scherm waarop water op het strand klettert en een groen verhoginkje, waar bovendien in de voorstelling nauwelijks wat mee gedaan wordt.

De dvd kent slechts één extra, maar wel van dik veertig minuten. Het betreft een aflevering van Evenblij met... waarin Jakhals Frank Evenblij samen met Jan Jaap naar Londen gaat om te praten over comedy, zijn carrière en zijn leven. Best een boeiend kijkje in het leven van een bekende cabaretier. Als panellid bij Dit Was Het Nieuws was Jan Jaap altijd erg sterk en ook zijn vorige voorstellingen waren van hoog niveau. Alleen de oudejaarsconferences lijken toch niet helemaal zijn ding te zijn. Dan duren 75 minuten erg lang. Lekker hard lachen, dat zat er op 31 december 2009 jammer genoeg niet in. Misschien Theo Maassen of Lebbis maar eens kans geven dit jaar?