Boek: Eric Castien - De Koninklijke

Olga Kroeders

Eric Castien berichtte jarenlang over sport vanuit Spanje. Hij schreef onder andere voor Sportweek, Het Parool en Revu. Met De Koninklijke, uitgegeven door uitgeverij Amstel Sport, heeft hij een pareltje afgeleverd wat in de boekenkast van de voetbalfan niet mag ontbreken.

Di Stéfano, Puskás, Butragueño, Zidane, Raúl, Kaká. Maar ook Beenhakker, Seedorf, Hiddink, Robben, Drenthe, Sneijder, Van der Vaart, Huntelaar en Van Nistelrooy.

De Koninklijke vertelt het meeslepende verhaal van Real Madrid, de succesvolste voetbalclub ter wereld, van de oprichting in 1902 tot de komst van Cristiano Ronaldo in 2009. Van de krankzinnige toptransfers, de haast oneindige reeks titels, de macht van Santiago Bernabéu, de rol van het Franco-regime en de eeuwige strijd met aartsvijand FC Barcelona. Maar ook de verrassende keuze voor John Metgod, het slagen van Don Leo, het mislukken van Señor Guus, de geboorte van het fenomeen Raúl, de bloei van Seedorf, het roemruchte Galácticos-project rondom Figo, Ronaldo en Beckham en de recente opkomst en ondergang van de zes oranje tulpen en de hete transferzomer die erop volgde.

Als rode draad door het boek loopt het verhaal van twee neven: Ramon is fan van Real Madrid, terwijl Michel een aanhanger van aartsrivaal Barcelona is.

Objectief, boeiend en een aanrader
Eindelijk een Nederlands boek over de succesvolste voetbalclub ter wereld dacht ik toen ik het voor me had liggen. Het is een goed geschreven boek over voetbal, maar ook over de complexe verhoudingen in Spanje. De rivaliteit tussen Real Madrid en Barcelona komt uitvoerig aan bod. Te lezen valt hoe legende Alfredo Di Stéfano aanvankelijk naar Barcelona zou gaan, en dat Real zelfs om de Spaanse leider Franco vroeg. Het resultaat is bekend. Castien beschrijft alle hoogte- en dieptepunten met een objectieve blik en dat maakt dit boek een aanrader voor elke voetbalfan, of je nu voor Real Madrid bent of niet.

Naast het verhaal, met een voorwoord van Kluun, zijn er foto's opgenomen in het boek van onder meer de Nederlanders die voor de club spelen of hebben gespeeld. Ook de statistieken zijn niet vergeten wat een aanvulling is op het toch al boeiende boek.