Boek: Sybil Lockheart - Moeder in het midden

Chantal (rocha01)
De grens tussen kind en volwassenheid is over het algemeen heel duidelijk zichtbaar. Maar hoe anders is het wanneer je moeder ernstig gaat dementeren en ze daarmee eigenlijk weer kind wordt. Het kan je als dochter ineens in een andere rol brengen. Sybil Lockheart kreeg in haar leven met deze situatie te maken. Zijn werd moeder voor haar moeder, maar daarnaast ook moeder voor haar eigen kind. Een dagelijkse strijd om aandacht tussen moeder-kind en moeder-moeder, waarbij haar kennis als neurobiologe een extra factor wordt doordat het emotie en wetenschap met elkaar in verbinding brengt.


Het verhaal
Wanneer Sybil net bevallen is van haar dochter merkt ze dat haar eigen moeder niet meer zichzelf is. Ze lijkt de meest alledaagse dingen en handelingen niet meer te kunnen reproduceren. Hoe zet je bijvoorbeeld koffie? Haar moeder weet het gewoon niet. Ze heeft ook niet echt de oma-gevoelens die Sybil wel had verwacht bij haar moeder. Ze durft de kleine niet eens vast te houden. Wat is er aan de hand? Als neurobiologe gaat er bij Sybil al snel een lampje branden en haar angst wordt bevestigd: haar moeder lijdt aan Alzheimer. Sybil is vastbesloten haar moeder zo lang mogelijk uit een verpleeghuis te houden en neemt daarmee een groot deel van de zorg op zich. Gevolg is wel dat ze naast haar pasgeboren kind er een tweede 'kind' bij heeft. Van relatie moeder-dochter wordt deze ineens dochter-moeder. Een dagelijkse strijd om de zorg voor haar man, haar dochter en haar moeder te combineren ontvouwt zich.

Wetenschap en gevoel
Sybil Lockheart heeft met haar verhaal perfect blootgelegd hoe ingrijpend het kan zijn wanneer een naaste aan Alzheimer lijdt. Het feit dat zij vanuit haar werk als neurobiologe niet alleen de gevoelskant ervaart maar deze ook wetenschappelijk weet te benaderen maakt haar verhaal intenser. De indringende wijze waarop Lockheart aangeeft hoe strak en gepland het leven van haar moeder moet zijn om het nog draaglijk te maken raken je als lezer. Je voelt de beklemming door de claim die haar moeder (onbedoeld) op Sybil legt en je zou willen dat je haar kon helpen bij de zorg voor haar moeder. Lockheart heeft een goede balans gevonden tussen persoonlijke betrokkenheid en wetenschappelijke benadering.

Moeder in het midden is een prachtig verhaal dat een beeld geeft van Alzheimer in zijn algemeenheid en toespits op een persoonlijk verhaal in het bijzonder. Zeker voor mensen die in de eigen omgeving te maken hebben met dierbaren die aan de ziekte lijden kan het boek een aanrader zijn, maar daarnaast kan het ook té intens zijn. Pas daarvoor op. Ik zou het niet zonder meer aan iemand cadeau doen. Bespreek het eerst, en laat die persoon dan beslissen of hij/zij het al dan niet wil lezen. Het kán anders misschien te hard binnenkomen en te veel emotie losmaken.

Een duidelijke dikke vier sterren voor Sybil Lockhearts Moeder in het midden.


Uitgever: The House of Books ISBN: 978 90 4432 527 0 Pagina's: 303
Waardering:

Voetnoot:
Het boek is ook verkrijgbaar onder de titel Mama, waar ben je?, het gaat hier wel om hetzelfde boek met dito ISBN, maar simpelweg een andere titel en cover.


Meer leesplezier? Kijk dan snel hier.