Boek: Noel van Bemmel - Task Force Uruzgan

Chantal (rocha01)
Er wordt genoeg gezegd over Afghanistan en Uruzgan in het bijzonder. Maar het zijn dan vooral de politici die over elkaar heen lijken te vallen en allemaal wel denken te weten wat er zich daar afspeelt en hoe we nu verder moeten. Het is tijd om eens het geluid van de militairen zelf te laten horen. In het boek Task Force Uruzgan zijn verhalen verzameld die de militairen zélf hebben verteld, en dus niet eens 'van horen zeggen'. Het boek is samengesteld door Noël van Bemmel (defensieredacteur van de Volkskrant). Zou onze kijk op Uruzgan en de missie er door veranderen?


Over het algemeen genomen laat het boek juist die verhalen horen die niet eerder in de media zijn verschenen. Het zijn de ervaringen van de militairen die gelegerd zijn in de provincie Uruzgan om daar de zogenaamde opbouwmissie te voltooien. In het voorwoord horen we Arnon Grunberg aan het woord. Hij reisde af naar het gebied om daar workshops te geven aan de militairen die aan het boek zouden meewerken. Op uitnodiging van de Volkskrant hebben zij hun eigen verhaal kunnen opschrijven. De verhalen zelf werden door de workshops op een nette manier weergegeven, een militair is immers niet geschoold in het schrijversvak. Of het hiermee helemaal 'puur' is, is een vraag je jezelf kunt stellen...

Het boek is tot stand gekomen in samenwerking met de Volkskrant en het ministerie van Defensie. Dit laatste maakt het toch nog wel enigszins discutabel, net als de vele embedded journalistiek die er vanuit het gebied komt. Je vraagt je toch af hoever de verhalen zijn gecensureerd om door Defensie goedgekeurd te worden. Laten we hopen dat de algehele toon daadwerkelijk die is waarvan de militairen zelf willen dat hij gehoord wordt en de censuur dus beperkt is gebleven. Al zullen we het nooit helemaal zeker weten, want het is en blijft een aparte zaak dat er nauwelijks 'zuivere' berichtgeving over Uruzgan te vinden is, Defensie heeft overal een vinger in de pap.

Wat nog vermeldenswaardig is, is dat het boek geïllustreerd is door Erik Kriek. De kaft laat de van hem zo bekende stijl meteen zien. Een goede keus en aanvulling op de verhalen.

Wanneer je het boek moet beoordelen dan kom je toch wel op vier sterren uit. De verhalen zijn intens, soms met humor, maar zeker verhelderend (in acht genomen dat ze niet al te gecensureerd zijn dus). Het zal vooral onder betrokkenen en achterblijvers gelezen worden, maar het is niet alléén bestemd voor die groep. Het is zeker een boek dat anderen een bepaalde mate van inzicht in de missie kan geven, en dan eens niet het inzicht vanuit politieke kant maar vanuit de betrokken militairen zelf. Een ander geluid in deze tijd dat Uruzgan weer helemaal terug op de politieke agenda staat. Nobele insteek bij de uitgave is dat een deel van de opbrengst besteed zal worden aan de bevordering van onafhankelijke journalistiek in Afghanistan, wellicht kan het 'embedded' journaille hier ook nog een centje van krijgen...


Uitgever: Meulenhoff ISBN: 978 90 290 8547 2 Pagina's: 223
Waardering:

Meer boekenzaken? Kijk dan snel hier.