DVD: Drag Me To Hell

Tim
Een vrij hoog gewaardeerde horror doet het altijd goed in deze tijd van het jaar. De dagen worden korter en de avonden steeds donkerder. Draagt het uitkomen van Drag Me To Hell z'n steentje bij aan deze lugubere context? Hebben we eindelijk weer eens te maken met een echte, gitzwarte horrorfilm?


Het verhaal begint met de succesvolle Christine Brown (Lohman) die werkzaam is bij een financiële instelling en moet beoordelen of mensen in aanmerking komen voor een lening. Haar staat een promotie te wachten tot assistent manager als blijkt dat haar sluwe college Stu voor dezelfde positie lijkt mee te dingen. Ze probeert natuurlijk alles op alles te zetten om hogerop te komen in het bedrijf en zo enigszins in het spoor te blijven van haar succesvolle vriend Clay Dalton (Long) die professor is op de universiteit.


Alles loopt eigenlijk gesmeerd tot het moment dat de slonzig uitziende mevrouw Ganush aan haar bureau verschijnt. Ze heeft al meerdere leningen moeten sluiten om in haar huis te blijven wonen, maar het is allemaal niet genoeg gebleken. Opnieuw komt ze vragen of ze een lening kan afsluiten en dat doet ze natuurlijk bij Christine. Met het oog op haar promotie besluit ze de lening niet te verstrekken. Had ze daar maar wat langer over nagedacht... Mevrouw Ganush blijkt namelijk een zigeunerin te zijn die niet terugdeinst voor een kwade bezwering hier of daar. Ze wordt behekst door de oude vrouw en probeert samen met haar vriend onder deze bezwering uit te komen. Deze strijd gaat gepaard met tal van angstige momenten vol illusies die alleen Christine kan zien. Haar omgeving lijkt haar voor gek te verklaren, maar toch wordt ze ernstig belemmerd in haar gemoedsrust.


The verdict
Het hoesje van de dvd belooft veel, met haast uitmuntende recensies uit kranten over Drag Me To Hell. Hier wordt slechts ten dele aan voldaan. De makers van de film weten de opzet voor het uiteindelijke horrorverhaal goed neer te zetten. Het begin van de film en de wijze waarop je als kijker voorbereid wordt op het echte verhaal, zijn goed gekozen. Maar dat kun je de maker van Spiderman ook wel toevertrouwen. Helaas komt de film voor de rest niet uit de verf. Door de dagbladen wordt de film geprezen om zijn goedgekozen schrikmomenten, maar hier is op de dvd weinig van terug te zien. De enge momenten zie je werkelijk van kilometers ver aankomen en dat is nu juist een groot deel van de kracht van horrorfilms. De acteurs doen goed hun best en zetten hun karakters goed neer, al is een jonge professor nu niet echt heel geloofwaardig, maar daar wordt ook in de film zelf even naar gerefereerd. Het moet overigens wel gezegd dat het verrassende einde wel prima gekozen is.

Als het nu een film geweest was in hetzelfde genre als Shaun of the Dead was het wel een succes geweest en kwam deze film goed tot z'n recht. De enge momenten zijn gewoonweg grappig te noemen, maar dat is niet waar een horrorfilm voor bedoeld is. De smerige momenten, die ook niet mogen ontbreken, zijn gelukkig wel echt smerig, maar redden het niet om de film die horror te laten worden die het eigenlijk had moeten zijn. Jammer, want de juiste ingrediënten zijn aanwezig, alleen was de kok met vakantie.


Label: E1 Entertainment Releasedatum: 12 november 2009
Kijkwijzer:
Waardering film: - Waardering extra's: N.v.t.

Kijk voor meer films en dvd's in Film, Tv & Radio.