Film: Ruta del Jaca

Lydia (lunapuella)
Wat doe je wanneer je verliefd wordt op een bergdorpje, ergens diep in de Peruaanse Andes? Proberen met al je Westerse kennis een beetje bij te dragen aan het leven van de dorpelingen. Maar wat nou als je ooit een blauwe maandag 'Filmwetenschappen' gestudeerd hebt? Dan ga je natuurlijk een film maken met de lokale bevolking! Goede bedoelingen genoeg in Ruta del Jaca, maar een goede film leveren ze niet op.


Ruta del Jaca, de eerste film van regisseur Kris Kristinsson, gaat over de Amerikaanse dertiger Matt. Zijn vader is Peruaans en is samen met zijn Amerikaanse moeder verdwenen in de Peruaanse jungle toen Matt nog maar een kind was. De officiële verklaring is dat ze waarschijnlijk vermoord zijn door communistische rebellen, maar Matt twijfelt daar aan. Na jarenlang Peru gemeden te hebben als de pest, besluit hij plotseling toch naar zijn vaderland te gaan. Aan de hand van brieven van zijn moeder probeert hij te herleiden waar en met wie ze hun laatste dagen doorgebracht hebben.

Met die opzet had Ruta del Jaca een prachtig familiedrama kunnen worden, maar dat is duidelijk niet het soort film dat Kristinsson voor ogen heeft. In plaats daarvan werkt hij met een handcameraatje dat gruizige en vaak onduidelijke beelden oplevert, en hoor je hoofdrolspeler Matt vaker in de voice-over dan dat je hem daadwerkelijk ziet. Daardoor wordt het erg moeilijk om een band met hem op te bouwen.


Niet dat Matt veel interessants doet: hij hangt wat rond in het dorp, knapt het hotel waar hij verblijft wat op voor een gratis overnachting en probeert in contact te komen met de Peruaanse zangeres Sonia Morales. Om onduidelijke redenen is hij er namelijk van overtuigd geraakt dat de inmiddels beroemde Sonia als jong meisje nog voor zijn ouders gezongen heeft, op de laatste avond dat ze nog levend gezien zijn.

Bovendien is het dus niet alleen de film van Kristinsson: hij maakte Ruta del Jaca juist in samenwerking met de lokale Peruaanse bevolking. Ook wordt er nadrukkelijk geen onderscheid gemaakt tussen fictie en documentairebeelden. Een leuk idee, maar het levert vooral veel plaatjes van spelende dorpskinderen en ongemakkelijk grijnzende oude mannetjes op. Het zijn geen bijster boeiende beelden en ze voegen erg weinig toe aan het verhaal.


Ruta del Jaca is een goedbedoelde film en was ongetwijfeld een fijn tijdverdrijf voor de makers en de lokale Peruanen die er aan mee werkten. Voor de kijker is het echter een behoorlijk saaie film, die nooit goed weet te kiezen tussen feit en fictie.


Label: Cinema Delicatessen Releasedatum: 5 november 2009
Kijkwijzer: Waardering film:

Kijk voor meer films en dvd's in Film, Tv & Radio.