DVD: The Burning Plain

Martijn van Veen
Charlize Theron kreeg een Oscar voor haar rol in Monster, Kim Basinger speelde Bond-girl in Never Say Never Again en Jennifer Lawrence kreeg een prijs voor haar rol in The Burning Plain. Alle drie spelen ze in de laatstgenoemde dramafilm, The Burning Plain.




Sylvia (Charlize Theron) is een workaholic die een affaire heeft met collega John. Hij is echter niet van plan om zijn vrouw te verlaten. John komt erachter dat Sylvia ook met andere mannen het bed deelt. Het is onduidelijk wat de reden ervan is.

Maria (Tessa Ia) leeft zonder moeder in Mexico. Ze voelt zich gelukkig bij haar vader, totdat een tragisch vliegtuigongeluk daar een einde aan maakt. Maria's vader wil dat zijn broer Carlos (José María Yazpik) samen met Maria op zoek gaat naar haar moeder.

Gina (Kim Basinger) en Nick (Joaquim de Almeida) hebben een affaire met elkaar, terwijl ze getrouwd zijn. Toch zijn ze niet van plan om deze affaire te beëindigen.

Na de dood van hun ouders worden de tieners Mariana (Jennifer Lawrence) en Santiago (Danny Pino) als Romeo en Juliet verliefd op elkaar. De vader van Mariana en moeder van Santiago zijn echter fel tegen deze relatie.

Dit zijn de vier verhaallijnen die uitgediept worden in The Burning Plain. Natuurlijk blijken uiteindelijk de verhaallijnen elkaar te overlappen en de echte filmkenners zullen het einde al na een half uur zien aankomen. Het verhaal is niet echt ingewikkeld en makkelijk te begrijpen. Toch is de ontknoping, waarna alles echt duidelijk wordt, indrukwekkend te noemen.




Helaas verliest het verhaal soms wat vaart en zijn sommige scènes misschien overbodig. Op bepaalde momenten wordt het iets te langdradig. Ook mist de film muziek. Er is op bijna geen enkel moment muziek te horen en blijft het stil tussen de gesprekken door. Als er wat (tragische) muziek bij had gezeten was de film soms iets spannender geweest.

Desondanks de voorspelbare twists, het ontbreken van muziek en het 'simpele' en soms langdradige verhaal zijn de personages geweldig neergezet. De rol van Mariana, gespeeld door Jennifer Lawrence, is fantastisch geacteerd. Het indrukwekkende acteerwerk zorgt ervoor dat je wordt meegezogen in het verhaal en blijft kijken, ondanks dat voor sommigen de ontknoping al duidelijk is.

Helaas ontbreken er enige extra's op de dvd. Het enige aan extra's zijn drie trailers van bioscoopfilms. Er had meer in gezeten, zoals een interview met de regisseur Guillermo Arriaga of een interview met de cast.



The Burning Plain blijft een film die je raakt door het overtuigende acteerwerk en de echt lijkende gebeurtenissen. De film bevat de boodschap dat overspel veel dingen kapot kan maken en slaagt erin om die over te brengen. Helaas is het einde voorspelbaar en het verhaal soms langdradig, maar het blijft een indrukwekkende film.


Label: A Film Releasedatum: 14 mei 2009 Kijkwijzer:
Waardering film: Waardering extra's:

Kijk voor meer films en dvd's in Film, Tv & Radio.