Boek: Santiago Garcia-Clairac - Het zwarte leger

Phedre77
Dit zeshonderd pagina's tellende kolos van een boek is bedoeld voor de leesgrage jeugd vanaf twaalf jaar. Het is een boek in de traditie van Abalos' Grimpow en misschien ook wel Cornelia Funke's Hart van inkt, toevallig allebei ook bakstenen van boeken.
Deze papieren reus heet Het zwarte leger en is geschreven door de Spaanse auteur Santiago Garcia-Clairac. Oorspronkelijk bestond dit verhaal uit dunnere boekjes, maar in de Nederlandse vertaling zijn die gebundeld en als één boek uitgebracht. Prima keuze, want het boek ziet er aantrekkelijk uit zo en je kunt gewoon lekker in één ruk doorlezen in plaats van elke keer wachten op de publicatie van een vervolg.

Arturo maal twee
Het zwarte leger heeft twee hoofdpersonen: Arturo en Arturo. In twee verhaallijnen leren we een middeleeuwse wereld kennen waarin het knechtje van de alchemist Arquimaes het moeilijk heeft. Deze Arturo wordt samen met zijn meester gevangen genomen door de gewetenloze Morfidio, die gehoord heeft dat Arquimaes wel een heel bijzonder geheim heeft. Arturo krijgt het zwaar te verduren, maar ontvangt hulp uit onverwachte hoek.
De hedendaagse Arturo woont met zijn vader in een enorme bibliotheek. Zijn moeder stierf kort na zijn geboorte en zijn vader is maar een verward typje. Op school wordt hij gepest met de vreemde vlekken op zijn gezicht, ze bewegen soms, maar meestal vormen ze een draak en de letter A. Zijn vrienden zijn de werknemers van de bibliotheek en een zwerver op de hoek van zijn straat. Als de bibliotheek het financieel moeilijk krijgt, lijkt hij echt alle ellende op zijn schouders te dragen. 's Nachts is het leven niet veel makkelijker, want hij droomt over middeleeuwse ridders en veldslagen....

Geheimen uit het verleden
Jeugdboeken over middeleeuwse avonturen en magische geheimen zijn van alle tijden, maar sinds de Da Vinci Code van Dan Brown lijkt het genre 'mysterieuze geheimen uit het verleden duiken weer op' ook in de tienerliteratuur te zijn gegroeid. Is dat gedurfd, omdat de jeugd niet altijd geïnteresseerd is in een vermomd geschiedenislesje? Of is het precies weten waar jonge lezers behoefte aan hebben?
Arturo's armzalige bestaan is geen pretje om te lezen. De leuke dingen in zijn leven worden overschaduwd door de nare. Je tenen gaan een beetje kriebelen bij al die regen-in-de-drup gebeurtenissen. Zijn wereldje in de bibliotheek is mooi in elkaar gezet en de diepere betekenis achter veel verhaalelementen ook. Hier en daar is er een onderlinge relatie die wat gekunsteld overkomt, bijvoorbeeld de vriendschap tussen Arturo en het nieuwe meisje Metafora.
Ook wordt het plot met zoveel details en mysterie omgeven dat er niet veel te puzzelen valt voor de lezer. Je moet een beetje wachten tot het aan je geopenbaard wordt en dat is wel jammer. Als lezer moet je vooruit willen denken en personages kunnen 'verdenken'. Hier speelt er te veel, waardoor je, net als Arturo, lijdzaam moet afwachten hoe de boel zich ontvouwt.

Het zwarte leger blijft ondanks deze minpunten een leuk boek om te lezen, zeker als je dit soort verhalen met een vleugje geschiedenis kunt waarderen.


Uitgever: De Fontein ISBN: 978 90 261 2619 2 Pagina's: 596
Waardering:

Kijk voor meer leesplezier in FOK! boekenforum.