TV: VERS UIT DE VS - The Middle

Chantal (rocha01)
Patricia Heaton kennen we vooral van haar rol in de hitserie Everybody Loves Raymond waarin zij jarenlang de 'aangevende' echtgenote van Ray Barone speelde. Zij speelde dit met verve, een hoofdrol in een sitcom kon niet uitblijven. Die rol is daar nu, en wel in de nieuwe serie The Middle.


Het midden
Indiana, het midden van Amerika, is de plaats waar deze nieuwe serie zich afspeelt. Frankie Heck (Patricia Heaton, Everybody Loves Raymond) is een werkende moeder die er alles aan doet haar gezin zo goed mogelijk te organiseren, maar dat haar kinderen en echtgenoot niet echt mee willen werken lijkt een understatement. Haar man Mike (Neil Flynn, de 'janitor' uit Scrubs) is vooral erg relaxt en lijkt het allemaal niet zo nauw te nemen met de wereld. Ook de opvoeding van zijn kinderen neemt hij met een korrel zout. Zelden steunt hij zijn vrouw, hij slaat eerder door in een strenge vader die bizarre straffen uitdeelt. De kinderen uit het Heck-gezin zijn ook alles behalve normaal te noemen. De jongste zoon Brick (Atticus Shaffer) is een apart mannetje dat steeds in zichzelf praat, continu met een boek rondloopt en de meest vreemde vragen stelt. Zijn oudere broer Axl (Charlie McDermott) daarentegen heeft niets met lezen, leren of wat voor soort van ontwikkeling dan ook, hij is het enfant-terrible van het gezin. Daartussen vinden we dochter Sue (Eden Shur), totaal ongecontroleerd en de stuntel van de familie, wat zij ook aanraakt of probeert, het is gedoemd te mislukken. Je hebt het al door; de Hecks zijn wat wij in Europa het doorsnee Amerikaanse gezin noemen.


Stereotype gezin
Zoals gezegd, de serie laat een standaard -middle- Amerikaans gezin zien, in ieder geval zoals wij dat hier in Europa graag mogen zien. Een mooi voorbeeld hiervan is de scčne waarin Frankie zegt: ""We are a family. We're going to eat dinner as a family" om vervolgens met het hele gezin op de bank te belanden met take-away-food en de televisie aan. Zó zien wij het Amerikaanse gezin, hoeksteen van die toch altijd wat rare Amerikaanse maatschappij. Het zijn dit soort stereotype gebeurtenissen en woordgrappen die de serie goed maken. De humor komt vooral van de kinderen, maar de droogheid van vader en het steeds weer terugkerende worstelen van moeder-Heck versterken het alleen maar. De cast lijkt op dit vlak heel goed gekozen, alle personages hebben een eigen plaats en vooral ook eigen waarde in de serie.

Vergelijkingen al snel gemaakt
We kunnen er niet omheen om even een lijntje te trekken naar een andere serie over een gezin: Malcolm in the Middle, ja, zelfs de titel lijkt er op, wat zelfs Google vindt. De parallellen zijn duidelijk aanwezig. De samenstelling van het gezin is nagenoeg gelijk. De worstelende moeder die al werkend probeert haar gezin te ondersteunen en haar kinderen op te voeden als rechtgeaarde 'citizens' en de altijd wat opmerkelijke vader die zijn snor als 'dad' vaker drukt dan dat hij er naar handelt. Toch is het mogelijk om na de eerste aflevering deze parallel naast je neer te leggen en de serie te beoordelen op wat hij zélf uitstraalt. Dit moet je wel doen, anders zal het lastig worden om The Middle als successerie te gaan zien en dat zou zonde zijn. Want dat er potentie in zit, is wel duidelijk. We moeten ze een kans geven om te groeien en een verhaallijn te ontwikkelen die alle links naar andere, oude series achter zich laat. Als de schrijvers daarin slagen, is The Middle zeker een blijvertje. Aan de cast zal het niet liggen. Kortom; tijd is wat de serie nodig heeft.




Advies: Mooie middenmoter, die zeker uit kan groeien tot series die behoren tot het groepje 'Zeker kijken!'. The Middle moet nog wat rijpen, maar met een goede rol als die van de moeder der moeders Patricia Heaton gaat dat wel lukken.

Kijk voor meer films en dvd's in Film, Tv & Radio.