CD: Basement Jaxx - Scars

Joost Melis (Pink_Floyd)
Het nieuwe album van Basement Jaxx had met een titel als "Featuring" waarschijnlijk geen scheve ogen gekregen. Nu heeft de plaat de titel van de eerste track Scars meegekregen. Van de dertien songs moet alleen de leadsingle 'Raindrops' het doen zonder samenwerkingsverband. Alle andere tracks worden geflankeerd door het woord 'featuring' plus de deelnemende artiest. En daar zitten dan ook een aantal behoorlijke namen bij, zo staan daar bijvoorbeeld Kelis, Santigold, Sam Sparro en Yoko Ono genoteerd. Heeft Basement Jaxx deze mensen allemaal nodig om het album naar een hoger plan te tillen of werkt het averechts?


Scars is inmiddels het vijfde album van het Britse duo en de heren staan bekend om hun opbeurende feestelectro. Eind vorige eeuw en in het begin van de huidige gooiden ze al hoge ogen met 'Red Alert', 'Romeo' en het beukende 'Where's Your Head At'. De albums Kish Kash en Crazy Itch Radio leverden minder grote hits op en voor sommigen zal Basement Jaxx zelfs in de vergetelheid zijn geraakt. Op Lowlands 2009 trokken ze echter nog een bomvolle Grolschtent en maakten er zoals verwacht weer een groot feest van. De single 'Raindrops' deed het daar ook al goed en is op de plaat één van de fuifnummers. De bekende pompende beats die kenmerkend zijn voor The Jaxx bonken onder de aanstekelijke klanken.


Toch is het grootste deel van de plaat niet bezet met 'floorfillers'. De openingstrack 'Scars' grijpt terug op house en R&B terwijl de mysterieuze stem van Kelis het geheel een ongrijpbare uitstraling geeft. Ook Santigold plakt haar kenmerkende vocalen op de plaat. Op 'Saga' overheersen de dub en de beats en de knijpende stem van Santigold past hier perfect in het plaatje. Met Sam Sparro verwacht je al snel wat soulvolle popinvloeden en dat vermoeden is juist. 'Feeling Gone' is de tweede single van de plaat, maar is naast zijn toegankelijke radiovriendelijkheid niet heel erg bijzonder en spannend. 'Twerk' (featuring Yo Majesty) klinkt dan met zijn old-skoolinvloeden een stuk intrigerender. De samenwerking met Yoko Ono klinkt ietwat esoterisch en braaf en past hierdoor in elk geval niet in het beukende beat repertoire van Basement Jaxx. Al met al levert Scars een allegaartje aan invloeden af waarbij de electro en de beats de verbindende factor zijn. Toch zijn de verbindingen niet stevig genoeg om het zooitje bij elkaar te houden. Tegen een stel indrukwekkende tracks staan evenveel mindere nummers en tezamen met de mengelmoes aan invloeden zorgt dit ervoor dat het album als geheel niet echt van de grond komt.


Label: XL Releasedatum: September 2009
Waardering:

Kijk voor meer muziek op FOK! muziekforum.