Film: Gamer

Julian (falloutboy)
Vroeger was er een spel, dat vele van jullie nog wel zullen herinneren. Één van de eerste populaire first person shooters, Duke Nukem.
In Duke Nukem, kroop je als speler in de huid van huursoldaat Duke, om na hartelust iedereen die op je pad kwam neer te knallen. Dit gebeurde met de meest geavanceerde wapens. Later kwam Halo uit met Master Chief als grote held. En natuurlijk Unreal niet te vergeten. Nachtenlang op LAN party’s proberen je tegenstander uit te schakelen en naar een checkpoint te komen. Na elk level kon je weer upgrades verdienen en met steeds beter wapens alles en iedereen om je heen verwoesten. In de nieuwe film Gamer, komt het op hetzelfde neer, alleen nu kruipen de gamers in de huid van gevangen die elkaar proberen af te maken. Er is nog een ander cruciaal verschil. De karakters waarmee gespeeld wordt, zijn echte mensen...




Het verhaal speelt zich af, ergens in de nabije toekomst. Het New–York van nu is futuristisch zoals wel vaker gezien in Sience Fiction films. Times Square is uitgerust met reclamebeelden zo groot als wolkenkrabbers. Bewegende beelden van een spel, SLAYERS genaamd. Dit spel, zo wordt later duidelijk, is de spil van de film. Ken Castle (Michael C Hall) heeft een uitvinding gedaan die de wereld heeft veranderd. Door een chip in het menselijk brein te plaatsen is het mogelijk om mensen op afstand te besturen. Aanvankelijk gebeurde dit in een soort the Sim’s spelomgeving. Later evolueerde dit tot SLAYERS. Een gewelddadig spel, dat gewone mensen in staat stelt om een veldslag aan te gaan. De gamers besturen deze SLAYERS vanuit hun eigen huis. De karakters waarmee gespeeld wordt, zijn echte mensen met een chip in hun hersenpan. Het betreft vooral gevangenen die een doodstraf wacht. Het verhaal begint als gevangene Kable (Gerard Butler) de onmogelijke status van 27 gewonnen games heeft bereikt. Als hij tot de dertig komt, betekent dat zijn vrijlating uit de gevangenis. Buiten wachten zijn jonge dochtertje en zijn vrouw in alle anonimiteit, tot Kable vrij komt. Een groep mensen, die zichzelf de Hackerz noemt, komt in opstand tegen SLAYERS en verstoort uitzendingen. Dan is er ook nog de persoon die Kable bestuurt. Een doodgewone tiener genaamd Sam, die door zijn prestaties, een grote schare fans heeft ontwikkeld. Zal het Kable lukken om de 30 te halen, vrij te komen en een beter leven met vrouw en kind te beginnen?




Dit klinkt allemaal best cliche. Toegevend, dat is het ook. Gamer is eigenlijk een samenvoeging van een aantal films, met een game-sausje eroverheen. The Matrix, Gladiator en Death Race in zijn de ingrediënten voor deze film. Een prima recept voor een kwalitatief goede film zou je zeggen. Hier kom ik weer op het punt, waar ik wel vaker kom bij dit soort films. In het genre actie is het een prima film. De verhaallijn klopt. Er zitten een aantal leuke, onverwachte plotwendingen in. En het einde, dat verklap ik nog niet. Het blijft wel in de lijn van de film. Gamer heeft geprobeerd een sfeer neer te zetten, hoe het is om een ander te besturen. Totale controle over iemand, die je via het internet bestuurt. De makers illustreren dat goed. In een wereld waar een dikke, lelijke, zweterige man, een jonge vrouw kan zijn. Voor de bovengemiddelde actiefilm kijker, is deze film zeker de moeite waard. Maar, je moet wel over enige vorm van kennis en inlevings vermogen beschikken. De regisseurs hebben namelijk niet elk detail ingevuld, waardoor je zelf een aantal conclusies moet trekken. Het is niet altijd storend, maar het word misschien net iets te vaak toegepast. Daardoor verliest het een beetje de vaart die het wil hebben. Gamer is een lekkere actie film, maar meer als een tussendoortje dan een echte must-see.


Label: United International Pictures Releasedatum: 8 oktober 2009
Kijkwijzer: Waardering Film:

Kijk voor meer films en dvd's in Film, Tv & Radio.